Uudist, et president nende juures söömas käis, jagasid sotsiaalmeedias restorani omanikud ise, vahendab Leedu Delfi.

„Ei, ei, me ei planeerinud midagi, ei kutsunud kedagi, lihtsalt meile helistati, sest me töötame eelneva broneeringu alusel. Meile helistati ja lepiti kokku, et tulevad inimesed, ma isegi ei teadnud alguses, kes tellimuse esitas, see ei olnud, president, kes tellis,” ütles restorani üks omanikest Neringa Stancelė.

Restorani omanikud avaldasid augusti alguses nördimust uute piirangute üle ja teatasid, et võtavad edaspidi vastu ainult vaktsineerimata inimesi. Hiljem teatasid nad, et võtavad vastu kõik, aga väljendasid pahameelt „võimaluste passi” (vaktsineerimistõendi) kasutusele võtu üle.

„Me ei ole vaktsineerimise poolt ega vastu. Me oleme inimeste jagamise vastu. Me oleme usklikud inimesed ja meie jaoks on, teate, kõige tähtsam, et jumal mõtleb meie peale,” lausus Stancelė.

„Visiitide ajal Leedu erinevatesse piirkondadesse valib president väikesed pererestoranid, kuhu läheb lõunat sööma. Nii tehti ka eile, kui president valis restorani, mis on ligi kuu aega töötanud valitsuse kehtestatud reeglite järgi, see tähendab, võtab kliente vastu ainult „võimaluste passiga”. Sellest, mida restorani omanikud kirjutasid Facebookis ligi kaks kuud tagasi, ei olnud president teadlik,” selgitas presidendi pressiteenistus.

Telekanali LNK ajakirjanik tundis huvi, kas restorani perenaine võtab vastu ka ilma „võimaluste passita” inimesi.

„Teate, ma ei hakka seda kommenteerima, ma ei taha, et siin keegi mingit arvet peaks, ja pärast keegi niikuinii ütleb midagi,” vastas Stancelė.

Leedu politoloogid märgivad, et president mängib juba alates kevadest topeltmängu. Nende sõnul oleks riigile parem, kui Nausėda valiks mingi poole, mitte ei pendeldaks ühe ja teise poole vahel.