„Võtsin jahmatuse ja suure kurbusega vastu teate, et meie kaks kolleegi ja kaitse all olnud isik hukkusid täna pärastlõunal. Minu mõtted on lähedaste, perede, sõprade ja töökaaslastega. Ma olen kontaktis ka lõuna politseiregiooniga, et tagada toetus, mida nad sellel tunnil vajavad,” ütles Rootsi politseiülem Anders Thornberg, vahendab SVT Nyheter.

Politsei andis juhtunu kohta täna kohaliku aja järgi kell 10.15 pressikonverentsi.

Lõuna-Rootsi regionaalse uurimisüksuse juht Stefan Sintéus ütles pressikonverentsil, et see oli kindlasti ebatavaline õnnetus.

Sintéusi sõnul toimub sündmuskohal palju uurimistoiminguid, aga paralleelselt tahetakse täielikult välistada, et ihukaitsjate autole ja Lars Vilksile ei mõjunud mingi väline jõud, aga hetkel ei ole midagi, mis viitaks sellele, et oleks nii olnud. Siiski püütakse ka see uurimissuund lõpuni uurida.

Sintéusi sõnul sõitis ihukaitsjate auto vastassuunavööndisse ja toimus laupkokkupõrge raskeveokiga.

Sintéusi sõnul kaalus ihukaitsjate auto 4,5 tonni.

„Me ei tea veel põhjust, miks kaldus ihukaitsjate auto vastassuunavööndisse. Me oleme leidnud rehvide jäänuseid, nii et me uurime võimalust, et võis olla rehvi lõhkemine või midagi sellist,” ütles Sintéus.

"Ihukaitsjate autodel on purunemiskindlad rehvid, aga kui see on mingisugune rehvi lõhkemine, peame me seda uurima ja kohtulik uurimine peab seda näitama,” ütles Sintéus.

Ihukaitsjate kohta ütles Sintéus, et nad oli töötanud Vilksi kaitsjatena palju aastaid ja olid saanud ihukaitsja väljaõppe Julgeolekupolitseis (Säpo). „Noored kolleegid, aga et olla ihukaitsja, peab ikkagi olema palju aastaid teenistuses,” ütles Sintéus.

Sintéuse sõnul ei viita praegu miski sellele, et see võis olla mingisugune atendaat.

Veokijuhti on haiglas küsitletud. Kronobergi regiooni teatel sai ta raskelt vigastada. Õnnetus juhtus kohaliku aja järgi kella poole nelja paiku maanteel E4 Markarydi asula juures. Politseiauto oli erimärgistuseta.

1946. aastal lätlasest isa ja rootslannast ema pojana sündinud Lars Vilksi joonistatud prohvet Muhamedi karikatuuride tõttu on islamiäärmuslased püüdnud teda vähemalt kahel korral tappa.

2007. aastal tekitas Vilks rahvusvahelise skandaali, kui kujutas prohvet Muhamedi kolmel joonistusel koerana. 18. augustil avaldas joonistused Örebro ajaleht Nerikes Allehanda osana juhtkirjast enesetsensuuri ja usuvabaduse kohta. Kuigi juhtivad Rootsi ajalehed olid avaldanud joonistused juba varem, oli just Nerikes Allehandas avaldamine see, mis viis Rootsi moslemiorganisatsioonide protestide ja moslemiriikide hukkamõistuni. Vilks oli edaspidi sunnitud elama politsei kaitse all ja sai mitmeid tapmisähvardusi.

2009. aastal nurjati vandenõu Vilksi tapmiseks, milles osalesid kolm USA kodanikku Colleen LaRose, Mohammad Hassas Khalid ja Jamie Paulin Ramirez. Samal päeval vahistati ka Iirimaal seitse inimest Vilksi tapmise vandenõus kahtlustatavana.

2010. aasta 11. mail ründasid moslemitest protestijad Vilksi, kui ta pidas Uppsala ülikoolis kõnet sõnavabadusest. Lõhuti Vilksi prillid, aga tõsiseid vigastusi ta ei saanud. Mõned ründajad vahistati.

2010. aasta 15. mail süüdati Vilksi maja Lõuna-Rootsis. Lõhuti aknad ja sisse visati süütepudelid. Oli väike tulekahju, aga maja siiski maha ei põlenud. Vilksi ennast kodus ei olnud. Vahistati kaks Rootsi kosovolasest venda, kes 15. juulil vastavalt kaheks ja kolmeks aastaks vangi mõisteti.

2010. aasta 24. novembril avaldas Somaalia islamistlik terroriorganisatsioon Al-Shabaab video, milles rootsi keeles kutsuti kõiki somaallastest vendi ja õdesid Rootsist lahkuma ja minema Somaaliasse Al-Shabaabi eest võitlema. Samas videos ähvardati ka tappa Vilks. 2010. aasta 11. detsembril teatas enesetaputerrorist Stockholmis meediale ja Rootsi julgeolekupolitseile (Säpo), et „nüüd hakkavad teie lapsed, tütred ja õed surema samamoodi nagu meie vennad-õed surevad”. Seda nii kaua, kuni lõpetatakse sõda islami vastu, prohveti alandamine ja rumal toetus „seale Vilksile”.

2010. aastal avaldas Anwar al-Awlaki Al-Qaida tapanimekirja, milles oli ka Vilks.

2015. aasta 14. veebruaril korraldas Vilks Kopenhaageni Krudttøndeni kohvikus ürituse, mida rünnati. Poolautomaatrelvast lasti maha filmirežissöör Finn Nørgaard ja kolm politseinikku sai haavata. Üksi tegutsenud kahtlusalune põgenes sündmuskohalt, ründas sünagoogi ja tappis seal ühe mehe. Järgmisel päeval hukkus ta tulevahetuses politseiga. Pärast seda hakkas Vilks ennast varjama.