Videos on näha, kuidas kaks naist omavahel kraaklevad ja süüdistavad teineteist füüsilise vägivalla kasutamises. „See inimene ründas mind poes avalikult! Sa tuled füüsiliselt kallale,” kisab maskita klient üle kaupluse. „Tema tõukas mind. Sa panid mulle käed külge! Sina lööd,” karjub maskis klient vastu.

3-minutilise video jooksul lähevad ägestunud naised korduvalt ka kättpidi kokku ning üks üritab teisele vägisi maski ette panna ega jäta jonni: „Mine pane mask ette. Miks sul maski ei ole?”

Üle poe kostuvat kisa ja jagelust vaatab jõuetult pealt kaupluse personal. Üks teenindajatest tõdeb, et videot tegevale kliendile pakutud mask on tüli käigus katki läinud ja seda ei saagi enam kanda. „Andke talle uus mask! Miks ta ilma maskita on?” teatab selle peale maskis ostja.

„Ma ei pane seda ette,” kuulutab aga maskita klient. „Mul on inimõigused. Mul ei pea midagi ees olema. Sina ei ole käskija, keelaja. Lõpeta ära. Ma tahan toitu osta. Kas mul ei ole õigust süüa osta?”

„Mask peab ees olema,” kordab kaasostja, kuniks puhkeb uus jagelus.

„Näete, ta lööb! See naisterahvas praegu lööb!” kostub taas üle kaupluse. „Sa tuled väevõimuga kallale. See oli löömine! Ja sa väidad, et sina ei tule kallale vä? Mida sa ründad inimesi?”

„Sina tõukad,” ei jää teine vastust võlgu.

Jagelus on jõudnud kesta juba mitu minutit, kuni maskita klient teatab, et tal on süda haige.

„Mul on jumala ükskõik. Mask ette,” kõlab aga vastu. „Miks sul maski pole? Näita paberit.”

„Ma ei näita kellelegi oma paberit, need on mu isiklikud andmed,” hõiskab teine.

Jõudmata kokkuleppele, läheb asi isiklikuks ja käiku tulevad ka salvavad sõnad.

„Sa oled mingi hull. Sa oled mingi kodutu. Sa haised juba mingi kuradi koroona järele,” teatab maskis naine.

„Hi-hi-hi. Ma olen kodutu? Jeesus kristus, ma sõidan rattaga, mul on rattasõiduriided seljas,” vastab maskita klient. „Jäta mind rahule!”

Tüli lõpeb, kui maskikandja läheb otsima poe juhatajat. „Ma ei luba sulle midagi müüa,” teatab ta.

Video ühismeediasse postitanud maskita naise sõnul on tal juba uuel nädalal ninaoperatsioon ja veel teisedki tervislikud põhjused, miks tal ei ole võimalik poes näokatet kanda. „Kui veel ühe korra midagi sellist juhtub, kus saan ärevuse, paanika, šoki poes ründamisest, siis pöördun juristi poole,” kirjutab ta selgituseks. „Kas inimõigused kehtivad? Kas olen koroonaajastu lõpuni koduvangis? /../ Laske mul oma kehva tervisega riskida. Teie olete ju kaitstud.”

Juhtunut hindab politsei

Ida prefektuuri operatiivjuht Ergo Soosaar ütles täna hommikul Delfile, et politseile selle juhtumiga seoses väljakutset ei tehtud. „Võtame mõlema osapoolega ühendust, et saada lisainfot toimunu kohta, ja selle järel otsustatakse edasiste menetlustoimingute üle,” sõnas Soosaar.

„Kui keegi on tunnistajaks konfliktile avalikus ruumis, siis kõige parem lahendus on anda sellest kohe teada numbrile 112. Kui konflikt toimub kaubanduskeskuses või muus avalikus ruumis, kus tööl ka turvameeskond, peaks küsima abi nende käest, kes siis vajadusel kutsuvad politsei.”

Maxima: ostja jagas maske

Maxima Eesti turunduse ja avalike suhete osakonna juht Tiia Schapel ütles täna Delfile, et kahetsusväärne konflikt sai alguse pärast seda, kui poes maskiga viibinud naisterahvas märkas kahte inimest ilma maskita.

„Me pakume Maxima kauplustes juba eelmise aasta novembri algusest kõikidele klientidele tasuta maske ning too naisterahvas võttiski kassast tasuta maskid ja läks neid omal algatusel maskita inimestele pakkuma. Üks inimene võttis maski vastu, teine – video filminud naine – mitte,” märkis Schapel.

Videos nähtava sõneluse järel lahenes olukord siiski rahumeelselt. „Mõlemad ostjad lõpetasid oma ostud ja läksid oma teed,” kinnitas Maxima Eesti esindaja. „Meie töötaja antud olukorda ei sekkunud ja täiendavat abi ei olnud tarvis kutsuda, kuna olukord päädis siiski rahumeelselt.”

„Tegemist on loomulikult kahetsusväärse konfliktiolukorraga, mis on siiski pigem erandlik,” lisas Schapel. „Mõistame, et viimased poolteist aastat on olnud meile kõigile rasked ja stressirohked, kuid kutsume siiski inimesi üles tasakaalukusele ja mõistvusele.”

Tema sõnul on Maxima hoidnud initsiatiivi viiruse tõkestamisel ja hakkas oma kauplustes pakkuma klientidele tasuta maske juba eelmise aasta 12. novembrist, sh juba enne valitsuse toonast korraldust kanda kõikides avalikes kohtades maske. „Maxima soov on, et kõik meie kliendid ja töötajad tunneksid end igapäevaoste sooritades ja tööd tehes turvaliselt,” sõnas Schapel.

Valitsuse korralduse kohaselt tuleb alates 26. augustist nakkusohu suhtes kontrollimata avalikes siseruumides kanda maske. Maske tuleb kanda kõigis avalikuks kasutamiseks mõeldud ruumides, kuhu on võimalik siseneda igal soovijal ja kus liigub palju inimesi, kes üksteisega igapäevaselt kokku ei puutu, sh kaubandus- ja teenindusasutustes ning mujal.

Maskikandmise kohustus ei laiene aga alla 12-aastastele lastele või samuti inimestele, kelle jaoks on kaitsemaski kandmine tervislikel põhjustel või muudel olulistel põhjustel ebamõistlik.