Hollandi väliminister Sigrid Kaag kaotas Afganistani evakueerimistega seotud usaldushääletuse ja teatas parlamendihääletuse järel, et astub kohe tagasi.

Enamik parlamendiliikmeid toetas eilsel hääletusel seisukohta, et Kaag oli äärmusühenduse Taliban kontrolli alla langenud Afganistani põgenike evakuatsiooni puhul valesti käitunud, kirjutab Deutsche Welle. 78 häält oli Kaagi umbusaldamise poolt ja 72 vastu.

„Teie kamber otsustas, et valitsus käitus vastutustundetult," sõnas Kaag. „Vastutava ministrina saan selle hinnangu tagajärgedega vaid leppida." Hollandi peaministri kohusetäitja Mark Rutte teatas parlamendis toimunu järel, et Kaagi lahkumine on valitsuse jaoks suur kaotus.

Kolmapäeval toimunud parlamendidebati käitus oli Kaag tunnistanud, et Hollandi valitsus reageeris Afganistani kiiresti halvenevale olukorrale aeglaselt. See tähendab, et võimud ei jõudnud riigist õigeaegselt ära tuua Hollandi kodanikke ja Hollandi vägede heaks tõlkidena töötanud inimesi. Evakueerimislendudest jäid kõrvale ka meediaväljaannete ja MTÜ-dega koostööd teinud afgaanid.

Hollandi armeel õnnestus Afganistanist ära tuua ligi 1200 inimest.

Kaag oli Hollandi väliministriks saanud alles selle aasta mais, eelnevalt oli ta täitnud väliskaubanduse ja arengukoostöö ministri ülesandeid. Viimane portfell jäi talle samuti alles. Enne poliitikukarjääri töötas Kaag ÜRO-s erinevates ametites.

Hollandi meedia sõnul jätkab Kaag vasaktsentristliku erakonna D66 juhtimist, mis peab Rutte VVD-ga (Rahvapartei Demokraatia ja Vabaduse Eest) koalitsioonikõnelusi. VVD võitis märtsis toimunud valimised, kuid kõnelused kestavad tänini.