Prantsusmaa, Suurbritannia ja Saksamaa on aga kõik rääkinud enne tänast G7 virtuaalset tippkohtumist ajapikenduse võimalusest, vahendab BBC News.

Üks ametiisik ütles Reutersile, et USA president Joe Biden otsustab järgmise 24 tunni jooksul, kas vägede väljatõmbamist edasi lükata.

Taliban on teatanud, et igasugune ajapikendus rikuks kokkulepet ja on hoiatanud tagajärgede eest, kui võõrväed ka pärast 31. augustit Afganistani jäävad.

Kabuli lennuvälja kaudu on Afganistanist evakueeritud kümneid tuhandeid inimesi, aga selle juures ootab endiselt veel palju põgeneda soovijaid.

„Me oleme mures Ühendriikide 31. augustiks seatud tähtaja pärast. Käimasolevate operatsioonide lõpule viimiseks on vaja lisaaega,” ütles Prantsusmaa välisminister Jean-Yves Le Drian Araabia Ühendemiraatides ajakirjanikele.

Saksamaa välisminister Heiko Maas ütles, et arutas Kabuli lennuvälja avatuna hoidmist üle tähtaja NATO liitlaste ja Talibaniga.

Suurbritannia peaminister Boris Johnson peaks USA-lt ajapikendust taotlema tänasel G7 virtuaalsel tippkohtumisel. Suurbritannia kaitseminister Ben Wallace ütles, et peaminister püüab tõstatada Ühendriikide väljumisaja edasilükkamise võimalust.

Suurbritannia on teatanud, et välisriikide sõjaline kohalolek Kabuli lennuväljal ei saa ilma USA sõduriteta jätkuda.

Sõjalised nõuandjad on Valgele Majale öelnud, et otsus tuleb teha täna, kui tahetakse sõdurid koos relvastuse ja muu varustusega tähtajaks välja viia, teatas CNN.

USA-l on praegu Kabuli lennuväljal 5800 sõjaväelast.

Valge Maja teatel evakueeriti eile kohaliku aja järgi kella 11.30 ja 23.30 vahel Kabulist umbes 10 900 inimest.

USA on evakueerinud või aidanud evakueerida umbes 48 000 inimest pärast seda, kui 14. augustil algas intensiivne lennukitega evakueerimine.

Talibani esindaja Suhail Shaheen püüdis maalida leplikku pilti neile afgaanidele, kes riiki jäävad, ja palus neil aidata riigi ülesehitustöös. Ta ütles ka, et passiga inimesed võivad kommertslendudega lahkuda ka pärast võõrvägede väljumist.

„Me tahame, et nad riiki jääksid, aga kui nad kavatsevad minna, siis nad võivad,” ütles Shaheen BBC-le.