Korraldus anti välja Valgevene mulluste presidendivalimiste aastapäeval. USA ja suurem osa rahvusvahelisest kogukonnast kuulutas presidendivalimised võltsituks ja neile järgnesid üleriiklikud protestid Valgevenes, vahendab CNN.

„Aasta tagasi täna püüdsid Valgevene inimesed teha oma hääli kuuldavaks ja kujundada oma enda tulevikku selle kõige põhilisema demokraatia väljenduse – valimiste kaudu,” ütles Biden eile tehtud avalduses. „Selle asemel, et austada Valgevene rahva selget tahet, pani Lukašenka režiim toime valimispettuse, millele järgnes brutaalne repressioonikampaania teisitimõtlemise lämmatamiseks. Ühendriigid jätkavad inimõiguste ja vaba eneseväljenduse eest seismist, võttes Lukašenka vastutusele üheskoos meie liitlaste ja partneritega. Selleks anname me täna välja uue täidesaatva korralduse, mis suurendab meie võimet režiimile kahjude tekitamiseks, ja teeme teatavaks uued sanktsioonid Valgevene isikute ja organisatsioonide vastu nende rolli eest rünnakutes demokraatia ja inimõiguste vastu, piiriüleses represseerimises ja korruptsioonis. Nagu ma ütlesin Valgevene opositsiooni liidrile Svjatlana Tsihhanovskajale, seisame me koos Valgevene rahvaga, kui nad viivad ellu oma demokraatlikke püüdlusi.”

Eilne täidesaatev korraldus laiendab 2006. aasta oma. See võimaldab kehtestada blokeerivaid sanktsioone isikutele, kes tegutsevad Valgevene majanduse teatud sektorites, sealhulgas riigikaitse ja sellega seotud materjali sektoris, julgeolekusektoris, energiasektoris, kaaliumkloriidi sektoris, tubakatoodete sektoris, ehitussektoris, transpordisektoris või muudes Valgevene majanduse sektorites, mille võib kindlaks määrata USA rahandusministeerium konsulteerides välisministriga, teatas Valge Maja.

USA rahandusministeerium kehtestas eile sanktsioonid 27 isikule ja 17 organisatsioonile. Tegemist on seni suurma Valgevene-vastaste sanktsioonide ringiga.

Sanktsioonide alla läksid kaks suurt riigiettevõtet: väetisetootja Belaruskali ja Grodna tubakavabrik Njoman.

Samuti kehtestati sanktsioonid Valgevene uurimiskomitee ja selle juhtkonna, Lukašenka režiimi rahakotina tegutsevate isikute ja organisatsioonide ning Valgevene olümpiakomitee vastu, mida nimetatakse Lukašenka siseringi rahapesu ja sanktsioonide vältimise tööriistaks.

Tsihhanovskaja ütles pärast juulikuist kohtumist Bideniga Valges Majas, et andis üle konkreetse nimekirja sihtmärkidest, mille vastu tuleks sanktsioonid kehtestada, milles oli ka Belaruskali.

Eile teatasid uutest sanktsioonidest ka Suurbritannia ja Kanada.