„Tunnistada süüdi Vene Föderatsiooni kriminaalkoodeksi paragrahv 33, lõige 4 ja paragrahv 236 lõige üks järgi ette nähtud kuritegude toimepanemises ja määrata karistus ühe aasta ja kuue kuu pikkuse liikumisvabaduse piiramise näol,” teatas kohtu pressiteenistus, vahendab TASS.

Sobol mõisteti süüdi selles, et ta kutsus sotsiaalmeedia kaudu inimesi sanktsioneerimata protestiaktsioonile, kus osavõtjatel oli risk nakatuda koroonaviirusega. Kohtuprotsessi käigus küsitleti meeleavaldusest osavõtnuid, politseinikke, kes teda takistasid, ja arste.

Prokurör nõudis Sobolile kaheaastast liikumisvabaduse piirangut.

Sobol ise oma süüd ei tunnistanud ja tema advokaat esitas kohtule lingvisti otsuste, milles öeldakse, et Soboli postitustes ei täheldata sanitaar-epidemioloogiliste normide rikkumisele üleskutsumise tunnuseid.

„Minu liikumisvabaduse piirangut hakatakse kontrollima jalavõru ja spetsiaalse seadme abil. Kui tehakse kindlaks rikkumine, võidakse karistust karmistada,” ütles Sobol pärast karistuse määramist. Selle teatavaks tegemise ajal eemaldasid pristavid Soboli kohtusaalist käitumisreeglite rikkumise eest, sest ta filmis kohtuistungit.

Sanitaarnormide rikkumises 23. jaanuaril Moskvas süüdistati Sobolit, Aleksei Navalnõi venda Oleg Navalnõid, Pussy Rioti liiget Maria Aljohhinat, Arstide Alliansi juhti Anastassia Vassiljevat, Navalnõi Moskva staabi koordinaatorit Oleg Stepanovit ja veel mõningaid FBK aktiviste.