Lävepakuküsitluste järgi saab Macroni erakond La République En Marche (LREM) üle kümne protsendi häältest, millest piisab napilt, et järgmisel nädalal toimuvasse teise vooru pääseda, vahendab BBC News.

Le Peni paremäärmuslik Rassemblement National (RN) peaks saama valimistel teise koha. Mõlemad jäävad alla konservatiivsele erakonnale Les Républicains.

Le Peni erakonnalt oodati aga küsitluste järgi esimese vooru võitu ja esmakordset võitu vähemalt ühes regioonis. Le Pen ise ei kandideerinud, aga juhtis erakonna kampaaniat.

Le Pen nimetas madalat valimisaktiivsust ühiskondlikuks katastroofiks ja süüdistas selles valitsuse suutmatust tekitada usaldust poliitiliste institutsioonide vastu.

Valitakse Prantsusmaa põhiterritooriumi 13 regiooni ja ühe meretaguse territooriumi ning 96 departemangu esinduskogusid. Kokku enam kui 4100 kohale kandideerib üle 15 700 inimese.

Valimisi jälgitakse eriti tähelepanelikult, sest presidendivalimisteni on aega alla aasta.

Ipsose lävepakuküsitluse järgi saab Les Républicains 27% häältest ja RN 19%. Rohelised, Sotsialistlik Partei ja Macroni LREM on kõik 11% peal.

Tegemist on esimese korraga, kui LREM regionaalvalimistest osa võtab. 2015. aasta valimiste ajal seda erakonda lihtsalt veel ei olnud.

Kuigi regionaalvalimised ei ole võimul oleva erakonna jaoks kunagi edukad, läks LREM-il halvemini kui arvati. See ennustab Macronile 2022. aasta presidendivalimistel rasket võitlust.