„Teisipäeviti ja neljapäeviti on lennud Bagdadist Minskisse ja Istanbulist Minskisse. See tähendab kokku nelja lendu, mis langevad kokku migratsioonilainetega,” ütles Kasčiūnas. „Need lennud toovad põhimõtteliselt inimesi Süüriast, Iraagist [...]. Neli lendu ja 600 inimest. Loomulikult ei reisi kõik neist läbi Leedu ja kõik nad ei ole migrandid. Seega meie hinnangul 200-300 inimest nädalas, see on kõige hullem stsenaarium.”

Leedu parlamendi riikliku julgeoleku ja riigikaitse komisjoni liikmed külastasid esmaspäeval ka Gintaras Žagunise nimelist piiripunkti, et kohtuda piirivalvuritega ja tutvuda olukorraga piiril pärast ebaseadusliku sisserände suurenemist Valgevenest.

Leedu piirivalve andmetel on püüdnud Valgevenest Leetu siseneda ligi 300 migranti, kes on peamiselt Iraagi kodanikud.

See vastab varasemale Valgevene presidendi Aljaksandr Lukašenka ähvardusele saata Leetu narkootikume ja migrante, märkis Kasčiūnas.

Leedu siseminister Agnė Bilotaitė ütles eelmisel nädalal parlamendikomisjonile, et ebaseaduslike migrantide organiseeritud transportimises võivad osaleda Valgevene võimud.

Leedu kavatseb 2022. aasta lõpuks varustada kogu Valgevene piiri jälgimissüsteemidega. Projekt läheb hinnanguliselt maksma 38 miljonit eurot.

Praegu on jälgimissüsteem vaid 38 protsendi ulatuses 680-kilomeetrisest piirist.

Esmaspäeval arutati olukorda piiril ka Leedu valitsuse riikliku julgeoleku komisjonis, mis kogunes peaminister Ingrida Šimonytė kutsel.

Leedu presidendi Gitanas Nausėda riikliku julgeoleku alane peanõunik Darius Kulesius ütles, et komisjon arutas viise ebaseaduslike migrantide efektiivsemaks päritolumaadesse tagasisaatmiseks.