„Lennuk keerati tagasi Valgevene tuumaelektrijaama juures. Aga kui äkki oleks tuumaelektrijaama ohutussüsteemid viidud täieliku lahinguvalmiduse režiimi?” küsis Lukašenka, vahendab Interfax.

Lukašenka lisas, et tegutses selles olukorras seaduslikult.

Lukašenka kordas varem kõlanud kinnitust, et lennuki meeskond langetas ise otsuse maanduda Minskis.

Lukašenka sõnul pidasid piloodid nõu „lennuki peremeeste” ja Vilniuse lennujaamaga, aga otsustasid maanduda Minskis. Lukašenka nõustus, et manööver Minski suunas, kui Vilniuseni oli 70 kilomeetrit, tundub ebaloogiline, aga küsis: „Miks teised lennuväljad lennukit vastu ei võtnud?”

Samuti lükkas Lukašenka tagasi väited, et piloote sundisid maanduma Valgevene hävitajad MiG-29, ning nimetas seda „absoluutseks valeks”. Ta lisas, et hävitajate ülesanne oli tagada side ja juhtida reisilennuk kriitilise olukorra puhul maandumisrajani.

„Kolm inimest väljus Minskis lennukist, et mitte Vilniusest tagasi tulla, aga neist tehti KGB feiktöötajad,” kommenteeris Lukašenka informatsiooni selle kohta, et pärast Minskis maandumist jäi peale vahistatud ajakirjaniku Raman Pratasevitši ja tema tüdruksõbra Sofia Sepiga lennukist maha veel inimesi.

„Ei jõudnud lennuk veel Minskis maandudagi, kui puistati juba kopeerpaberiga kirjutatud süüdistusi Läänest ja lennukeelde. Liiga kiiresti „reageeriti”,” lausus Lukašenka ja lubas lähiajal paljastada „kõik, mis on kokku räägitud”.

Lukašenka kuulutas, et lääneriigid peavad nüüd hakkama iseseisvalt tegelema narkokaubanduse ja ebaseadusliku migratsiooniga Valgevene piiril.

„Me peatasime narkootikumid ja migrandid, nüüd hakkate ise neid sööma ja püüdma,” lausus Lukašenka täna parlamendis esinedes, vahendab Interfax.

Lukašenka kommenteeris ka Euroopa Liidu lennukeeldu Valgevene lennukitele. „Ei meeldi lennata ohutu Valgevene kaudu – lennake seal, kus tehti vagaseks 300 inimest,” ütles Lukašenka, pidades ilmselt silmas reisilennuki allatulistamist Vene-meelsete separatistide poolt Ukrainas.

Lukašenka teatas ka, et Valgevene lennufirma Belavia lennukid hakkavad lendama Vahemere ja Läänemere neutraalsete vete kohal, kui Euroopa Liit Belavia lennukeid vastu ei võta.

„Lendame Vahemere ja Läänemere neutraalses ruumis, seda ei keela meil keegi,” kuulutas Lukašenka.

Lukašenka nõudis ka Läänelt Ryanairi lennuki intsidendiga tekkinud kulude hüvitamist.

„Kui te räägite järjekordsest sanktsioonide paketist, siis ärge unustage kompenseerida kulud, mida kandis Valgevene pool intsidendi uurimise ajal. Eriolukordade ministeerium, tervishoiuministeerium, sapöörid, künoloogid, antiterror ja teised teenistused, mis minu käsul kohale toodi. Nad kaasati ju vastavalt rahvusvahelistele reeglitele ja meie seadustele. Selle eest tuleb maksta,” lausus Lukašenka.