Tuginedes Vana-India allikatele, on ghee’l pikaajalisust tagavad omadused, see parendab seedimist, aktiveerib ainevahetust ja närvitegevust. Juba vanadel aegadel uskusid inimesed, et sellel võil on oma roll puhtas, tasakaalustatud ja tervislikus toitumises.

Mille poolest on selitatud või valmistamine eriline?

Ghee on puhastatud rasvaine, mis valmib tehnoloogilise protsessi käigus võid kuumutades. Või valmistamise vanaaegseid traditsioone austaval ettevõttel Žemaitijos pienas on oma kaubavalikus ka Leedu esimene selitatud või Saulutė Golden Ghee. Seda valmistatakse eritehnoloogia järgi 82% rasvasisaldusega rõõsa koore võist.

Tootmisprotsessis on palju tehnoloogilisi samme: või kuumutamisel, jahutamisel ja segamisel kontrollitakse tähelepanelikult selle parameetreid. Hoolika töö tulemuseks on selitatud või Saulutė Golden Ghee, mis sobib praadimiseks, keetmiseks ja toitude, näiteks putrude maitsestamiseks. Selitatud või pakendatakse ettevõttes mugavatesse pakenditesse ja toimetatakse tarbijatele. Ühes selitatud või ämbrikeses on koguni kolme paki koorevõi jagu ghee’d.

Selitatud võil on seegi eelis, et see sobib ka laktoositalumatutele ja neile, kes on allergilised piimavalgu (kaseiini) suhtes. See tähendab, et ghee’d võivad tarvitada ka taimetoitlased. Saulutė Golden Ghee on ka vitamiinide allikas. See või sisaldab A-vitamiini (749 µg / 100 g 94 % RMV) ning E-vitamiini (1,9 mg / 100 g 16 % RMV). See on eriti puhas toode, sest tootmise käigus ei kasutata toiduvärve ega säilitusaineid. Samuti ei sisalda see või lisatud suhkrut. Koostises on ainult üks aine.

Selitatud või on organismile väärtuslik, sest on kergesti seeditav ja aitab maol toota rohkem hapet. Tänu koostises sisalduvatele rasvadele omastab keha kergemini rasvades lahustuvaid vitamiine ja mineraalaineid. Ghee on konjugeeritud linoolhappe (polüküllastumata oomega-6 rasvhappe) looduslik allikas ja aitab vähendada südamehaiguste tõenäosust. Selle või koostises on rohkesti lühikese ahelaga rasvhappeid, mida organism omastab kergesti.

Veel üks ghee eriline omadus on suhteliselt pikk säilivusaeg. Lisaks sellele võib seda võid hoida toatemperatuuril, seda pole vaja külmikusse panna.

Mille poolest on ghee kasulik?

Dieediarst E. Grišinase sõnul on inimestel ikka veel küsimusi, mis asi on ghee ja kas tasub see oma toidulauale tuua. Spetsialist rõhutab, et seda peaksid tegema kõik, kuna see toiduaine sisaldab rohkesti polüküllastumata rasvhappeid, A-, E- ja K-vitamiini, mis kaitsevad rakke oksüdatiivsete protsesside tekitatud kahju eest.

„Tänu sellele, et võist on eemaldatud valgud, vesi ja piimasuhkur, on selle või suitsemistäpp kõrgemal temperatuuril kui enamikul taimeõlidel, mistõttu võib seda suurepäraselt kasutada toiduainete röstimiseks ja pikemaks praadimiseks. Kui toitu praetakse selitatud võis, siis on inimese organismile toksiliste ainete tekkimise risk väiksem. Paljude teaduslike uuringutega on tõestatud, et ghee’l on ka kolesterooli alandav toime, kuna selitatud või tarvitamisel on sapphapete sekretsioon suurenenud,“ selgitab spetsialist Saulutė Golden Ghee eeliseid.

Dieediarst rõhutab, et igasuguse tervisliku toitumise aluseks on mitmekesisus ja seetõttu ei soovita ta tavalisest võist loobuda, vaid soovitab võtta lisaks kasutusele ka ghee.

„Selitatud võil Saulutė Golden Ghee on teenitult koht minu külmikus. Selle või mõõdukas tarbimine aitab kaasa tervise optimeerimise protsessidele. Kindlasti tasub seda kasutada toidu praadimiseks ja gastronoomilistel eesmärkidel: toiduainete või roogade maitsestamiseks. Ärge kartke uusi asju proovida, nii et kui te pole ghee’d veel proovinud, siis maitske seda esimesel võimalusel. Uued alternatiivid meie igapäevase toidu valmistamisel on alati väga teretulnud!“ kutsub E. Grišinas avastama enda jaoks ghee.

Jaga
Kommentaarid