Leedu Delfi tegi lennujaamast videoülekande, mis ka antud loole lisatud. Kohal oli ka hulk Valgevene opositsiooniaktiviste.

Leedu meedia teatel lahkus lennukilt Minskis lisaks vahistatud ajakirjanikule Roman Protasevitšile ka tema tüdruksõber ja veel neli reisijat.

Vilniuses esimeste seas kaamerate vaatevälja jõudnud reisija soovitas ajakirjanikel pigem Leedu riigiga rääkida. "Oleme kõik väga väsinud," ütles mees, kelle sõnul ei tea reisijad toimunu tagamaadest midagi.

Teine reisija ütles meediale, et relvastatud Valgevene julgeolek otsis läbi kõik reisijad. "Olime segaduses, kuna meie pagasit otsiti läbi, aga samal ajal tegelesid nad ka ajakirjaniku vahistamisega." Mehe sõnul vaatas ta Protasevitšile silma ning nägi, et too oli eesootava vahistamise tõttu väga hirmul. Varem teatas Leedu Delfi, et ajakirjanik oli kaasreisijatele öelnud, et teda ähvardab Valgevenes surmanuhtlus.

Leedu välisministri Gabrielius Landsbergise teatel oli pardal 171 reisijat, kellest üle poole on pärit Leedust. Reisijate seas on ka Austria, Belgia, Bulgaaria, Küprose, Taani, Hispaania, Prantsuse, Gruusia, Läti, Poola, Rumeenia, Valgevene, Venemaa ja Süüria kodanikke.

Leedu riigipea: tegu on pretsedendiga

Delfi ja EPL on varasemalt kajastanud, et Valgevene võimud sundisid pühapäeva pärastlõunal pommiähvardusega maanduma Ryanairi lennuki, mis oli teel Ateenast Vilniusse.

Pärast Minskis tehtud sunnitud hädamaandumist arreteerisid võimud lennukis viibinud Valgevene ajakirjaniku Roman Protasevitši, kes on tuntud kui Telegrami-kanali Nexta asutaja. Opositsiooni meeleavaldusi korraldanud ja kajastanud Protasevitš lahkus Valgevenest eelmisel aastal, tundes võimukriitikuna muret oma turvalisuse pärast. Ta kuulutati Valgevene võimude poolt tagaotsitavaks seoses "massiliste korratuste organiseerimise ning viha õhutamisega".

Leedu president Gitanas Nausėda nimetas tsiviillennuki jõuga maanduma sundimist pretsedendituks. "Selle kohutava teo taga on Valgevene režiim," lisas Nausėda.

Kaja Kallas: inimröövil peavad olema tagajärjed

Eesti peaminister Kaja Kallas ütles, et Valgevene käigul peavad olema ka selged tagajärjed. "Tegemist pole pelgalt rahvusvahelisele tsiviillennundusele põhjustatud ohuga, vaid riiklikult initsieeritud inimrööviga, millel peavad olema tagajärjed. Homme arutame intsidenti Ülemkogul," märkis ta Delfile.

Eurosaadik Yana Toom hindas, et hetkel olemasoleva info põhjal saab juhtunut hinnata, kui jämedat rahvusvahelise õiguse rikkumist, millel võivad olla väga halvad tagajärjed. Tema kolleeg Urmas Paet märkis: "Kuritegelikule režiimile Valgevenes on siiani liiga leebelt läbi sõrmede vaadatud. See peab muutuma."