Venemaa kaitseministeeriumi veebilehel on avatud uus alljaotus, kus projekti „Aegumistähtajata” raames on avaldatud arhiividokumendid Praha pealetungioperatsiooni kohta. Dokumentide avaldamise eesmärk on teadagi „võitlus ajaloo võltsimise katsetega”, vahendab RIA Novosti.

„Riigi territooriumi vabastamisel hukkunud punaarmee sõjaväelaste mehisusele ja kangelaslikkusele pühendatud mälestusmärkide ning memoriaal- ja muuseumikomplekside ümberehitustööde käigus toimub skulptuuride ja eksponaatide väljavahetamine, kõrvaldatakse elemente sümboolikaga, meelega varjatakse ja kaotatakse punaarmee otsustava rolli mainimised,” kurdab Venemaa kaitseministeerium.

Tšehhi mälestusmärkidel, memoriaalides ja hauakividel vahetatakse ümberehituse käigus viisnurgad loorberipärgade vastu. Ajalooline tekst tänusõnadega punaarmeele asendatakse kirjaga „sõjaohvritele”, pahandab Venemaa kaitseministeerium.

Venemaa kaitsministeerium märgib ka „süsteemset ja destruktiivst lähenemist” muuseumikompleksidele ja ekspositsioonidele. „Selle näiteks on saanud punaarmee otsustavat rolli Euroopa ja Tšehhi vabastamisel rõhutanud skulptuuride ja eksponaatide väljavahetamine rahvuslikus memoriaalis Prahas Vítkovis.”

Veebilehe multimeediaosas on avaldatud fotod Praha rahvusmuuseumi punaarmee saalist, millest on ümberehituse käigus kadunud punaarmeelaste skulptuurid, Nõukogude sümboolika on riidega kaetud, paljud eksponaadid on ära viidud, kenotaaf saali keskelt ümber paigutatud ning uues kohas on seinalt võetud Nõukogude Liidu vapp.