Hispaania ametiisikute sõnul on migrandid, kelle hulgas on umbes 1500 alaealist, kas ujunud ümber piiritõkete või kõndinud ümber nende mõõna ajal, vahendab BBC News.

Hispaania peaminister Pedro Sánchez on lubanud korra taastada. Hispaania teatas, et umbes pool migrantidest on Marokosse tagasi saadetud.

Sánchez sõitis ise Ceutasse ja teise Aafrika rannikul asuvasse enklaavi Melillasse kriisiga tegelema. See on suurendanud ka diplomaatilisi pingeid Hispaania ja Maroko vahel.

Maroko kutsus oma suursaadiku Hispaaniast koju konsultatsioonidele, kui Hispaania välisminister Arancha González Laya juhtunu üle „tülgastust” väljendas.

Enamik sisse tunginud migrantidest on teadete järgi olnud marokolased. Hispaania sõdurid paigutati rannale piiripolitseile appi Ceuta peamise sisenemispunkti juurde Tarajalis.

Hispaania siseminister Fernando Grande-Marlaska teatas, et Ceutasse saadeti 200 sõdurit pluss 200 lisapolitseinikku appi seal tavaliselt baseeruvale 1100 piirivalvurile. Enklaavi elanike arv on umbes 80 000.

Eile õhtuks oli mere kaudu siseneda üritanud inimeste arv vähenenud. Mõned migrandid naasid vabatahtlikult Marokosse, teisi talutasid aga sõdurid.

Ceuta naabruses asuvas Maroko linnas Fnideqis kasutasid Maroko julgeolekujõud pisargaasi suure migrantide hulga laialiajamiseks piiritara juurest.

Hispaania meedia teatel on Maroko piirivalvurid Ceuta piiril migrantide tegevust passiivselt kõrvalt pealt vaadanud.