Peaminister Kaja Kallase sõnul on Eesti liikunud punaselt riskitasemelt oranžile tasemele ja eilsest leevenes ka osa piiranguid. Ta pani inimestele südamele, et nad käituksid mõistlikult: "Meie kõigi huvi on, et me liiguksime edasi kollasele ja lõpuks ka rohelisele tasemele, kus ühiskond saaks olla täiesti avatud."

Neljaastmeline riskitasemete süsteem tuleneb eelmisel nädalal valitsuse heakskiidu saanud ühiskonnaelu korraldamise kavast koroonaviiruse tingimustes. Rohelise, kollase, oranži ja punase värviga tähistatakse vastavalt madalat, keskmist, kõrget ja väga kõrget riskitaset. Iga riskitaseme puhul on välja pakutud ka võimalikud tegevused, kuidas iga inimene, asutus ja riik saab koroonaviiruse leviku piiramisele kaasa aidata.

Riskitaseme hindamisel arvestatakse viimase seitsme päeva keskmist nakatunute ja surmade arvu, aga ka positiivsete testide määra, hospitaliseeritud inimeste arvu, haiglaravil viibivate ja juhitaval hingamisel olevate COVID-19 patsientide arvu ning 14 päeva tuvastamata nakkusteega nakatunute osakaalu kõigist nakatunutest. Riskitaseme vaatab valitsus üle kord nädalas ja see avalikustatakse veebilehel kriis.ee.

Segased signaalid

Samas ütles Tartu ülikooli matemaatilise statistika professor ja teadusnõukogu liige Krista Fischer täna Delfile, et nakatamiskordaja R on kasvutrendis. Samuti teadusnõukotta kuuluv psühholoog Andero Uusberg viitas nakatumise tõusul riigikantselei uuringule, mis kinnitab, et inimeste riskitaju ning sotsiaalse normi tajumine on langenud.

Nakatumise tõusule juhtis tähelepanu ka terviseamet oma pressiteates: "Terviseamet kutsub seetõttu inimesi üles säilitama kainet pead ja jätkuvalt vältima kõiki ebavajalikke kontakte, sest kätte võidetud saavutused võivad kiirelt käest minna." Märgitakse, et ECDC (haiguste ennetamise- ja tõrje Euroopa keskuse) seitsme päeva keskmist nakatumist hindavas riskimaatriksis oleme "punaselt" tasemelt jõudnud "oranžile" tasemele, kuid seda eelkõige surmade arvu vähenemise arvelt, mitte nakatunute arvu languse tõttu.

Terviseameti peadirektor Üllar Lanno märkis, et täpselt aasta tagasi lisandus Eestis vaid üks uus koroonaviirusega nakatunu ööpäevas ja siis kehtis eriolukord. "Täna (esmaspäeval toim), piirangute leevendamise päeval, lisandus neid 179, aga ohutunnetus on märksa madalam," ütles peadirektor. Märgitakse, et koolivaheaja lõpu mõju ei ole end veel statistikas täiel määral ilmutanud, kuid eelnevate kogemuste põhjal noorte nakkusjuhtumite arv kindlasti tõuseb.