Meeleavalduse korraldajad ei järginud politseiga varem kokkulepitud plaani, teatas politsei. Meeleavaldajad eirasid ka kohapeal politsei käske, mille järgi oleksid meeleavaldajad pidanud meelt avaldama kuueinimeselistes gruppides, mitte ühtse rahvahulgana, vahendab Yle Uutiset.

„Osale 46 kahtlusalusest on tehtud trahv kogunemisreeglite rikkumise eest ja mõne puhul on selgunud, et kuritegu ei ole põhjust kahtlustada. Osa juhtumeid läheb eeluurimise kaudu edasi süüdistuse esitamise kaalumisele, sest nõusolekut trahvimenetluseks ei ole saadud või kuriteokahtlustus on vaidlustatud,” ütles juurdlust juhtiv kriminaalkomissar Juha-Matti Suominen.

Politsei teatel on sõna- ja kogunemisvabadus põhiõigused, mida politsei võrdselt kaitseb. Politsei võib meeleavalduse kulgu sekkuda, kui meeleavaldus ohustab üldist korda ja ohutust, takistab liiklust või on nakkushaiguste seaduse paragrahvi 58 järgi tehtud otsuste vastane.

Soome politsei sai selle meeleavalduse lubamise eest kriitikat.

Uusimaa maakonnas oli meeleavalduse ajal Soome kõrgeim nakatumisnäitaja ning piirkonnas oli keelatud üle kuue inimese kogunemine. Selle keelu täitmist valvas politsei.

Meeleavaldajad ei kandnud maske ega hoidnud ohutut distantsi. Lisaks sellele oli osa neist saabunud Helsingisse ühiselt bussiga. Kanti koroonapiirangute vastaseid plakateid ja väike osa püüdis hüüetega ka politseid provotseerida.

Politsei teatas, et toimumiskohta Kansalaistorile mahub maksimaalselt 15 eraldi meeleavaldust, millest igaühel võib osaleda kuus inimest. Kui kohale saabus mitmekordselt rohkem rahvast, peatas politsei meeleavaldused enam kui tunniks.

Lõpuks lubas politsei siiski kõigil jääda ja üritusel jätkuda. Tingimus oli, et sajad meelevaldajad rühmituksid kuueinimeselistesse gruppidesse. Osa osalenutest järgis politsei korraldust, osa mitte.