Tuhanded huvilised kogunesid Islandil purskava vulkaani juurde, et vägevat vaatemängu nautida. Julgemad olid grillimiseks kaasa võtnud ka vorstikesed ja vahukommid, kirjutab uudisteagentuur AFP.

Islandi pealinnast Reykjavikist umbes 40 kilomeetri kaugusel asuvas Fagradalsfjallis hakkas vulkaan purskama reede õhtul. Sündmuskohta jõudmiseks tuleb ette võtta umbes 90 minuti pikkune jalgsimatk suurelt teelt.

„Vaatepilt võtab hingetuks," sõnas 21-aastane insener Ulvar Kari Johannsson eile AFP-le.

„Mind üllatas kõige rohkem kuumus. Kui me voolavale laavale lähenesime, tõusis temperatuur 10-15 kraadi ja näod hakkasid õhetama," sõnas loodusnähtust kahe sõbraga vaatama tulnud Prantsuse vahetusüliõpilane Emilie Saint-Mleux.

Võimud panid vulkaanipurske piirkonna alguses kinni, kuid mõne aja pärast eemaldasid nad teetõkked ja palusid inimestel sinna mitte sinna tulla. Pühapäeval lubati külastajad vulkaani juurde, kuid nad pidid järgima rangeid ohutusmeetmeid.

Päästetöötajad pidid lõpuks siiski aitama kümneid külmetavaid ja kurnatud inimesi, kes üritasid pimedas tagasi orienteeruda. Täna hommikul tõkestas politsei uuesti tee, sest piirkonnas oli gaasireostus.

Viimase nelja nädala jooksul on piirkonnas toimunud üle 40 000 maavärina, mis on tohutu hüpe alates 2014. aastast, mil keskmiselt registreeriti 1000-3000 maavärinat aastas. Võimud on seetõttu juba nädalaid hoiatanud, et vulkaanipurse on lähedal.

Tegu on esimese purskega Reykjanese poolsaarel viimase 800 aasta jooksul.