Delfi esilehe mõju ja rolli on raske ülehinnata. See ihaldusväärne ning väärtuslik pind on justkui kogu Eesti virtuaalne keskväljak või raekoja plats, mida kõik teavad, kus käiakse vaatamas suursündmusi, otsimas põnevat ja mis on nagu rahvuslik pulss, mille tuksumine määrab atmosfääri, jututeemad ning kangelased. Keskväljakule jõuavad need, kes väärivad avalikku tunnustust ning tähelepanu, aga ka need teod ning tegelased, kes tahaksid jääda mõnda kõrvalisse tänavasse varju.

Delfi esileht on pidevas muutumises, ka siis, kui tundub, et saabunud on tehnoloogiline stabiilsus ja positiivne rutiin. Meie teekond algas esilehest, kus polnud ühtegi pilti ja lood ilmusid harva ning aeglaselt. Žanrid olid segunenud ja kogu toimetus avastas ühiselt internetiajakirjanduse võlusid, võimalusi ja sai tuttavaks ka selle ohtudega. Aga juba siis teati, et kiirus, vaimukus ja sisu on need, mis inimesi keskväljakule meelitavad ning kinnistavad.

Aeg, tehnoloogia ja ambitsioonid arendasid revolutsiooniliste sammudega ka Delfi esilehte, nagu ka kõiki meie keskkondi ja rubriike. Enam ei piisanud tegijatele sellest, et lugejad teadsid, et meilt saab kõige kiiremini uudiseid. Meie ambitsioon kasvas iga päevaga: soovisime, et meie esileht oleks esimene koht Eestis, kus lugejad näeksid sama hetkel toimuvate uudistega ka pilte ja videoid, et kohapealsed tähelepanekud jõuaks Delfisse loetud sekundite, mitte loetud tundide või päevadega.

Sõltumata, kas need sündmused olid Eestis või Jaani kiriku avamisel Peterburis, Bekaa orus Liibanonis, dopingupatuste pressikonverentsil Seefeldis või kuskil mujal, kus midagi olulist toimus. Kärsitus meelitada keskväljakule uudisgurmaane vedas kõiki meie inimesi ja keskkondi veel suurema leidlikkuse ning laiema haarde suunas.

Kiirusest, mitmekesisusest ja pidevast otsimisest sai Delfi esilehe peegelpilt. Nagu üks keskväljak peab olema, on seal aukohal meie aja kangelased ja võitjad. Nendega kõrvuti antikangelased ja traagika. Meie ümber on nii neid, kes on valmis Delfi esilehele pääsemise nimel Kuu taevast alla tooma, aga on ka neid, kes oleks valmis kokkuleppeks vanakuradi endaga, põhiline, et neid keskväljakule ei pandaks… Esilehele pääsemise kriteeriumiks on uudislikkus, aga ka emotsionaalsus ja kõneaine. Esilehelt, nagu ikka linna keskväljakult, viivad kümned teed ning tänavad põnevatesse ja harjumuspärastesse keskkondadesse, olgu see siis Sport, Ärileht, Forte, mõni meie ajaleht või ajakiri.

Konkurents lugejate rõõmustamise nimel on iga aastaga vaid kasvanud. Sest enam ei täida raekoja platsi vaid Delfi, vaid keskväljaku ääres seisavad nüüd Eesti Päevaleht, LP, Maaleht, Eesti Ekspress, Kroonika, Maakodu, Tervis Pluss, Pere ja Kodu, Eesti Naine, Anne & Stiil, Oma Maitse… Jumalik valik ja halastamatu konkurents, et kõik, kes jõuavad meie juurde, leiavad igal juhul midagi sellist, mis õigustab, rõõmustab või paneb mõtlema.

Viimastel aastatel on keskväljakule uudislugude kõrvale trüginud ka otseülekanded, podcastid, virtuaalsed tuurid, online-pressikonverentsid, viktoriinid, testid, lugejate abistamine, heategevusprojektid, küsitlused jne. Kaasaegne meedia areneb enneolematu kiirusega, nagu ka toimetuste soov pakkuda raekoja platsi ääres inimestele kõike, mida nad oma info- ja meelelahutusnäljas võiks vajada.

Delfi esileht on kui lõputu teekond ideaalse maailma loomisel, kus tähelepanu ja märkamise kõrval otsitakse tasakaalu, lõõgastust ja ülevaatlikkust. Teemad, rubriigid, autorid ja trendid peavad moodustama ühtse ansambli, mis kõlab koos ja kokku. Sestap koosneb Delfi esileht elementidest, verbidest, omadussõnadest ja lausetest, mis võimendavad isikupära ja on samal ajal nõudlikud end lugejatele tutvustama. Tähelepanu äri on peen protsess, kus tuleb detailidega žonglöörida, et kõik tunneks end hästi, et sõnad ei väsitaks, vaid pigem meelitaks. Mõistame, et oleme mõnikord žonglöörides eksinud, kuid sellest iga kord ka õppinud.

Tänasest Eesti keskväljak uueneb ja muutub moodsamaks, et saaksime olla paindlikumad ja kiiremad oma ambitsioonide ning lugejate soovide elluviimisel.

Ükski keskväljak ei saa kunagi valmis. Nii ka Delfi esileht, sest tehnoloogiline stabiilsus ja positiivne rutiin kasvavad kiiresti üle sooviks hüpata taas üle oma varju.