Säpo esitles täna oma aastaraamatut 2018. aasta kohta ja tõi muuhulgas eraldi esile ka Vene ohu Rootsi huvidele, vahendab Aftonbladet.

„Viimastel aastatel oleme me näinud, et eelkõige Venemaa arendab võimekust teiste riikide aktiivseks ja varjatud mõjutamiseks,” ütles Säpo juht Klas Friberg oma kõnes.

Esimest korda teatab Säpo, et Venemaa viib Rootsis läbi hübriidsõja operatsioone järgmistes vormides:

- koostöö poliitiliste äärmusrühmitustega, keda saab kaugelt juhtida

- strateegiline maaostmine sõjaliste objektide läheduses.

Lisaks sellele mainib Säpo küberrünnakuid, kübersabotaaži ja mõjutamisoperatsioone, mis on selle sama tegevuse osad.

Säpo nimetab erinevaid tegevusi „tööriistadeks”, mida Venemaa kasutab „hallis tsoonis rahu ja relvakonflikti vahel”.

Säpo vastuluurejuht Daniel Stenling ütles, et on mitmeid näiteid selle kohta, kui Venemaa on võtnud ühendust poliitiliste rühmitustega Rootsis, et kasutada neid vahendajatena. Säpo aastaraamatus nimetatakse neid proxy’deks – rühmitusteks, mida saab kaugelt juhtida.

„Me oleme näinud kontakte rühmituste või poliitiliste ringkondadega,” ütles Stenling.

Vastuluure vanemanalüütik Kennet Alexandersson kirjeldas proxy-tegevust tööriistana, mida võõrvõim kasutab, kui tahab võimalust mingis riigis „nähtamatult” töötada.

„Me oleme näinud võõrvõimu kontakte huviorganisatsioonide ja äärmusorganisatsioonidega Rootsis ja meie mure on, et seda võidakse kasutada näiteks mõjutustegevuseks, aga ka potentsiaalsetes tulevastes olukordades, kus meil võib olla pingelisem julgeolekupoliitiline seis. Et siis kasutatakse neid tööriistadena probleemide tekitamiseks,” ütles Alexandersson.

Samas kontekstis kirjeldab Säpo nüüd esimest korda ka maa ostmist kriitilise infrastruktuuri ja sõjaliste objektide läheduses, mida on näiteks täheldatud ka Soomes.

Alexandersson nimetab neid maaoste katseks „luua platvorme”.

„Uus asi, mis on juhtunud, on just see, et viimaste aastate väga kiire tehniline areng koos majandusliku globaliseerumisega on tekitanud pinna, mida saab kasutada kergemini ja efektiivsemalt platvormide loomiseks. On olnud lihtsam osta ettevõtteid ja reisida. On aset leidnud suur strateegiline muutus,” ütles Alexandersson.