Viimasel ajal rahvusvaheline olukord on pinev. Meie suhted Venemaaga on rasked. Ma saan aru, et eestlastel on tõsised põhjused mitte armastada Venemaad. See riik on aga meie idanaaber ja koostöö selle suure riigiga on hädavajalik meie majanduse arendamiseks.

Julgen öelda, et Venemaa roll meie majanduselus on väga tähenduslik. Me ei saa seda ignoreerida. Meie ärimehed armastavad rääkida sellest, et Venemaal on Eestis suured huvid ja Eesti ärimeestel on omad huvid Venemaal samuti. Tegelikult on koostööst huvitatud ju mõlemad pooled.

Olen Eesti patrioot ja olen kindel, et Eesti riik on ainuke riik maailmas, kes peab Eesti rahvast kaitsma. NATO, ÜRO, Euroopa Liit ja teised meie rahvusvahelised partnerid ei ole huvitatud meid kaitsta. Nad räägivad palju, aga teevad väga vähe. Me oleme väike riik, aga see ei tähenda, et iga teine riik võib meid ära kasutada oma eesmärkide saavutamiseks.

Ma usun, et meie kõige tõhusam relv on mitte armee, Kaitseliit, NATO liitlased meie territooriumil, vaid tarkus ja ettenägelikkus. Soome on suurepärane näide, kuidas riik, mis teeb koostöö Venemaaga, teistega Euroopa riikidega ja USAga, saab hästi elada ja olla turvalisuses.

Vaatamata sellele, et meie ühiskonnas on levinud vene foobia, on mul Eesti sõbrad, kes väidavad, et nendele meeldib koostööd teha venelastega. Nad teavad, et venelastel ja eestlastel on erinevad seisukohad mõnedes ajalooküsimustes, aga see ei ole põhjus loobuda koostööst.

Ma arvan, et Teie olete mõjukas isik Eesti poliitikas. Ma pöördun Teie poole, sest usun, et Teie saate aru, et rahu säilitamiseks peame tegema koostööd iga riigiga, mis seda õilsat eesmärki jagab.

Ma usun, et Teie olete hea Eesti Vabariigi president ja saate hakkama sellel raskel ajal.