Valimised Merkeli koduliidumaal toimuvad aasta pärast kantsleri otsust lubada üle Saksamaa piiride mitusada tuhat põgenikku. Kahe nädala pärast tuleb Merkeli erakonnal aga oma seisukohti kaitsta juba võtmetähtsusega valimistel Berliinis ja järgmise aasta sügisel üleriigilistel parlamendivalimistel, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Merkel sai valijatelt karistada juba märtsis, kui tema kodupartei Kristlik-Demokraatlik Liit kaotas hääli kolmedel liidumaa valimistel, samal ajal kui AfD tegi kõikjal uue jõuna väga tugeva tulemuse.

Ajalehe Bild värske avaliku arvamuse küsitluse kohaselt saaks parempopulistlik AfD praegu parlamendivalimistel 12-protsendise toetuse ja suuruselt kolmanda erakonnana Bundestagi.

Tegemist oleks suurima edusammuga erakonna jaoks, mis loodi alles kolme aasta eest.

Merkel, kes võib järgmisel aastal neljandaks ametiajaks kantsleriks kandideerida, tegi laupäeval viimase hetke visiidi Mecklenburg-Vorpommerni liidumaale, hoiatades “hirmupoliitika” eest, mida AfD oma põgenikevastaste seisukohtadega levitab.

“Iga hääl on oluline,” sõnas ta. “Seekordsetel valimistel otsustatakse selle liidumaa saatus.”

Merkel kaitses samal ajal usutluses ajalehele Bild oma otsust lubada mullu riiki enam kui miljon põgenikku ja keeldus tunnistamast, et see võiks sakslastele majanduslikult negatiivselt mõjuda.

Telekanali ZDF värske avaliku arvamuse küsitluse kohaselt võtab AfD Mecklenburg-Vorpommerni liidumaa valimistel täna 22% häältest. Umbes sarnase tulemuse teeb eelduste kohaselt ka Kristlik-Demokraatlik Liit. Võitu ennustatakse aga taas kord sotsiaaldemokraatidele, keda toetab küsitluste kohaselt seal 28 protsenti valijatest.