ERMi köögitehnoloogia hankele kvalifitseerunud pakkumistest kõige odavama teinud Bestmarki Suurköökide AS tarnibki ilmselt köögi sisustuse.

Kuigi Dieta AS vaidlustas nende pakkumise ja vaidluskomisjon (VAKO) ka selle vaide rahuldas, jäi lõpliku otuse õigus hanget läbi viinud Riigi kinnisvarale (RKAS).

Põhjused, miks Bestmarki soovitati hankelt kõrvadada olid jaburalt väikesed, RKAS vaatas need murekohad uuesti üle ja otsustas, et saab siiski Bestmarki pakkumise edukaks tunnistada. Dieta asemel Bestmarki pakkumise võitjaks tunnistamisel hoiab ERM köögi tehnika arvelt kokku ligi 150 000 eurot.

VAKO leidis, et Bestmarki Suurköökide AS-i poolt pakutud plaatgrilli võimsus ületab vähesel määral tehnilises kirjelduses sätestatud piirmäära ning RKAS ei ole kaalunud, kas tegemist on sisulise mittevastavusega või mitte. Teine põhjus otsuse kehtetuks tunnistamiseks oli see, et pakkumuses esitatud dokumentidest ei olnud võimalik sõnaselgelt välja lugeda, et tegemist on tasapinda sisse integreeritud seadmetega.

Riigihangete seadus võimaldab tunnistada pakkumuse vastavaks, kui tegemist ei ole sisulise mittevastavusega. RKAS tegi uue otsuse, milles kaaluti plaatgrilli vastavust ja täpsustati integreeritava seadme tootja poolset kinnitust nõudele vastavuse osas.

Pakkumuses esitatud võimsam grillplaat tagab hankijale vajaliku funktsionaalsuse ning suurem võimsus ei too kaasa hankijale vältimatuid lisakulusid ekspluatatsioonis. Kui plaatgrilli elektrivõimsus on suurem, siis läheb ta kiiremini soojaks. Tehnoloogiliselt ei kasutata grilli pidevalt täisvõimsusel ning juba soojaks läinud grilli saab vajadusel alati jahedamaks keerata, leiab hankija, et tegemist on mittesisulise kõrvalekaldega hanke tehnilises kirjelduses nõutust.

Integreeritavuse nõude täitmise kontrollimiseks nõuti ja pakkuja poolt esitati täiendav seadme tootja tõend, millest nähtus üheselt nõude täitmine.

Seetõttu otsustas RKAS tunnistada vastavaks Bestmarki Suurköökide AS esitatud pakkumuse, kuna selles ei esine sisulisi kõrvalekaldeid esitatud tingimustest.

Sellega tunnistati ühtlasi edukaks Bestmarki Suurköökide AS-i esitatud pakkumuse kui madalaima hinnaga pakkumuse, mis on vastavaks tunnistatud ning mille maksumus ei ületa hankelepingu eeldatavat maksumust. Eduka pakkumuse maksumus on 346 495,80 eurot (koos reserviga, ilma käibemaksuta).

Kogu segadus pole ei pruugi siiski veel läbi olla, kuna Rahandusministeeriumis käib sama hanke kohta järelevalvemenetlus.

Riigihanke „ERM köögitehnoloogia ost ja paigaldus“ kuulutas RKAS välja käesoleva aasta 22. aprillil. RKAS-i juhtkond tunnistas 21. juunil Bestmarki Suurköökide AS pakkumuse vastavaks ja edukaks, mille aga hankel osalenud firma Dieta AS vaidlustas.