President Erdoğani ja peaminister Yıldırımi kodupartei ehk Türgi võimuerakonna Õiguse ja Arengu Partei (AKP) liige Zeynap Jane Kandur ütles Delfile, et sõjaline riigipöördekatse näitas inimeste toetust demokraatiale.

"Inimesed on näidanud, et riigipööret ei saa enam Türgis läbi viia, sest me oleme pühendunud demokraatiale ja valmis tulema tänavale, et seda kaitsta. See jääb viimaseks riigipöördeks meie riigis," sõnas Kandur.

Mässu põhjuseks ei pea ta kogu sõjaväge. "Tegemist on ainult ühe osaga, kes otsustas kuulata käske välismaalt, mitte oma ülemuselt," ütles Kandur vihjates Ameerikas eksiilis elavale Fethullah Gülenile. Ta lisas, et osa sõjaväest on juba pikemat aega saanud oma käske mujalt ning riigipööre oli vastus valitsuse üritusele sõjaväge kontrollida.

Esimeseks sammuks peale riigipööret on valitsuse liikme kohaselt karistamine. "Valitsus on öelnud väga selgelt, et kõik katse korraldajad arreteeritakse ning viiakse kohtusse, kus neile määratakse kõige kõrgem võimalik karistus. Selleks on eluaegne vanglakaristus," ütles Kandur ja täpsustas, et pole välistatud ka kahe või kolmekordne eluagne karistus. "Meil puudub surmanuhtlus ja meil pole plaanis seda ka tagasi tuua," lisas ta.

Oluline on, et sõjavägi teeks seda, milleks ta loodud on, väitis Kandur. "Nad peavad kaitsma inimesi välisvaenlase eest, mitte looma riigisisest terrorit. Sõjavägi kasutas maksumaksja raha, et kasutada relvi nende endi peal" ütles ta.

Kandur kinnitas ka, et ohvrite arv on praeguseks tõusnud sajani, aga suurem osa neist on sõdurid. Ta avaldas lootust, et paari tunni pärast on kõik taaskord rahulik. Praeguseks olevat politsei Istanbuli tänavatelt kadunud, kuid inimesed on siiani närvilised. "Rahvas on ikka veel tänavatel, valmis oma väärtuste eest seisma, selle asemel et end kodus peita," ütles valitseva võimuerakonna liige.