Resolutsioon võeti neljapäeval Bundestagis vastu kõigi erakondade toetusel. Selle esitasid liidukantsler Angela Merkeli kristlik-demokraatlik liit (CDU) koos Baieri sõsarpartei kristlik-sotsiaalse liidu (CSU) ja koalitsioonipartneri sotsiaaldemokraatide (SPD) ning opositsiooni kuuluvate rohelistega, vahendab Associated Press.

Türgi peaminister Binali Yıldırım on öelnud, et Türgi ei tühista Saksa resolutsiooni pärast Euroopa Liiduga sõlmitud kokkulepet Euroopasse suunduva rändevoo piiramiseks, kuid teatas neljapäeval, et hääletus Saksa parlamendis on sõpruse proovikivi.

Ajaloolaste hinnangul tapsid Ottomani türklased Esimese maailmasõja aegu kuni 1,5 miljonit armeenlast, mida paljud õpetlased peavad 20. sajandi esimeseks genotsiidiks.

Türgi eitab, et tegemist oli genotsiidiga, ning väidab, et hukkunud olid kodusõja ja rahutuste ohvrid. Ankara kinnitab ka, et hukkunute arv on liialdatud.

Bundestagi spiiker Norbert Lammert tunnistas neljapäevast istungit avades, et ajalooliste sündmustega tegelemine võib olla valus.

„Aga me oleme ka näinud, et minevikule aus ja enesekriitiline hinnangu andmine ei sea suhteid teiste riikidega ohtu,“ ütles Lammert. „Tegelikult on see mõistmise, leppimise ja koostöö eeltingimus.“

Lammerti sõnul ei ole Türgi praegune valitsus saja aasta eest juhtunu eest vastutav, kuid jagab vastutust selle eest, mis juhtub tulevikus.