Tallinna munitsipaalpolitsei pressiesindaja Meeli Hunt ütles eile Delfile, et mupo on materjalide Stroomi rannas vedelemisest teadlik ning tegeleb nende randa viinu otsimisega. Täna lisas Hunt, et mupole on Stroomi lähistel olevate dokumentide ladustamise osas laekunud mitu avaldust. Esimene neist laekus 6. mail. "Meie Haabersti tugipunkti ametnik käis möödunud nädala alguses kohapeal ning fikseeris olukorra ning algatas menetluse. Kahjuks ei leitud tõendusmaterjali risustuse tekitaja kohta, küll aga on asjaolusid mis võimaldavad menetlusega edasi minna. Menetluse huvides me hetkel kahjuks enamat kommenteerida ei saa," sõnas ta ja lisas, et täna hommikuks oli risustuse likvideerinud firma Arco Vara, kellel on vahetus läheduses kinnisvara arendusprojekt.

Arhitektuurimuuseumi peavarahoidja Anne Lass ütles eile, et paberite päritolu asus Delfi päringu peale tuvastama ka Eesti Arhitektide Liit ja seda püüab välja selgitada ka ta ise.

Lass märkis, et ülimalt oluline oleks dokumendid kokku korjata ja varju alla viia, sest nende seas võib olla ka originaale, mille koht on muuseumis. Lisaks muidugi see, et paljudel dokumentidel on inimeste delikaatseid isikuandmeid. Täna suundus Lass koos munitsipaalpolitsei esindajaga Stroomi randa sinna jäetud dokumente üle vaatama.

Delfi fotodelt on näha, et vähemalt osa materjalist on kogutud „Eesti kunsti ja arhitektuuri biograafilise leksikoni“ (EKABL) jaoks, mille Eesti Entsüklopeedia kirjastus 1996. aastal välja andis. See leksikon sisaldab 1877 Eesti kunstniku, arhitekti ja kunstitegelase eluloolisi andmeid. Need andmed lebasid nüüd laialipaisatuna Stroomi rannas.

„See on selline materjal, mis ei ole kindlasti ära visatud arhliidu poolt, mis ei ole kindlasti ära visatud muuseumi poolt ja mis ei ole kindlasti ära visatud kunagise ehituse TUI poolt ja ilmselt ka Entsüklopeedia Kirjastuse poolt mitte,“ sõnas Lass.

Mupo pressiesindaja Meeli Hunt ütles Delfile, et menetlust võib takistada see, et dokumentatsioon on oletatavasti pärit majast, mis kuulus ammu surnud inimesele, kellel sugulasi ehk pärijaid ei olnud. Seetõttu asuti jälgi ajama, kellele maja nüüd kuulub.

Aga – nagu mainitud, käis Lass täna koos munitsipaalpolitsei esindajaga olukorda kontrollimas. Kohapeal selgus aga, et Arco Vara oli paberid selleks ajaks juba ära viinud. Näha oli vaid rehvide jälgi. „Kas keegi hoiatas neid või oli see neil enne plaanis, ei tea,“ sedastas Lass.

Pärast kohapeal käimist ütles Lass ka, et tõenäoliselt muuseumisse sobivaid dokumente, st originaale rannas siiski ei olnud. Selline mulje jäi talle pilte vaadates. Ta lisas, et kui ankeedid ja isikuandmetega paberid viidi kohta, kust need enam laiali lennelda ei saa, siis on kõik hästi.