"Kui opositsioon korraldab ööistungeid, siis see seob ja tugevdab koalitsiooni. Kui igapäevases elus on koalitsioon palju vaidlevam, siis siin, kuigi mingil määral zombilikult, liigutakse ühes taktis," ütles Anvelt pärast 20 tundi kestnud ööistungit.

Kuigi intervjuu hetkeks oli jõutud hääletada vaid 34 muudatusettepaneku üle vähemalt 115-st, minnakse Anvelti sõnul plaanipärase kavaga edasi. "Need asjad, mis pidid eile arutlusel olema, on ka täna arutlusel. Haldusreformi ülejäänud muudatusettepanekud, teise lugemise ja lõpetamisega hääletused liiguvad edasi järgmisse nädalasse. Kui opositsioon jätkab sama taktikat, siis teoreetliselt oleme siin välja arvutanud, et kolmapäeval kella kümne paiku peaks olema teise lugemise lõplik hääletus."

Anvelti sõnul on opositsiooniga haldusreformi teemal raske kokkuleppele jõuda. "Eelarvearuteludel on võimalik leida kompromiss ja harilikult on teine ööistungi päev ära jäänud. Siin, ausalt öeldes, ei ole võimalik midagi leida," sõnas Anvelt, põhjendades seda haldusreformi põhimõttega, mis näeb alguses ette vabatahtlikku ja hiljem sundliitmist.

"Teistmoodi see ei toimiks. Ma arvan, et kui tänased opositsioonierakonnad oleksid koalitsioonis, läheksid nad täpselt sama teed, sest kuidagi teistmoodi pole võimalik kohalikke omavalitsusi viia vabatahtliku liitumiseni, mis Eestis praegu käib - 90 protsenti omavalitusestest räägivad läbi. Kompromiss oleks see, et haldusreformi järjekordselt ei toimuks," leidis sotside fraktsioonijuht.

"Mina julgen välja öelda seda, et riigieelarve strateegias ei ole viimaste aastate jooksul selliseid rahasummasid KOV-dele lisaks ette nähtud nagu selle reformi käigus. Kohalike omavalitsuste vabatahtliku liitumise toetamiseks on ette nähtud kuni 85 miljonit eurot, kui kõik liituvad. Realistlikult räägime umbes 65 miljonist, mida riik peab maksma kohalikule omavalitsusele."

Anvelt kinnitas, et kindlasti on kavas ka omavalitsuste tulubaasi kasvatada. "Riigieelarve strateegias 2019-2020 hakkab tasandusfond tõusma. 2019. aastal on 15 miljonit, 2020 on 25 miljonit."

Anvelt peab oluliseks ka seda, et rahandusministeerium ja valitsus valmistavad ette ka tasandusfondi toimimise valemi ümberarvutamist. "Praegu opositsioon räägib seda, et tuleks taastada tulumaksuprotsent, aga tulemus oleks see, et rikkad saaksid veel rikkamaks, aga ääremaad jääksid täpsel samamoodi. Tasandusfondi valemi ümbertegemine tähendab seda, et sinna arvestatakse sisse, et mida suurem pindala, seda rohkem raha. See aitaks kaasa ka suurtele valdadale, kus on talud või külad eraldi. Peale selle ei maksa unustada seda 15 miljonit, mis on noorsootööks ette nähtud. Neid summasid komplektis on palju. Tulubaasi tõstmine ei muuda seda balanssi, mis on meie erinevate omavalitsuste vahel."