USA saadik rääkis Aspeni julgeolekufoorumil Londonis väljavaatest, mis võib valmistada pettumuse nii Gruusiale kui ka mitmele Balkani riigile, kes on viimastel aastatel avaldanud korduvalt soovi NATO-ga liituda, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Lute sõnul seisab allianss silmitsi murranguga, mida võib võrrelda olukorraga külma sõja lõpus, ja ei taha Venemaa seesmist nõrkust veelgi suurendada. "Ma ei näe lähiajal, paari järgmise aasta jooksul, võib-olla veelgi pikema aja jooksul, võimalust NATO laienemiseks," tunnistas ta.

Tema hinnangul mängib Venemaa strateegilises keskkonnas tähtsat rolli. "Ja strateegiline keskkond paneb NATO laienemisele piduri," möönis ta. "Kui olla nõus eeldusega, et Venemaa on seesmiselt nõrk ja ehk ka püsivas languses, ei ole praegu mõtet asjaga edasi minna ning seda langust võibolla veelgi kiirendada ja destabiliseerida."

NATO kutsus mullu talvel endaga liituma Montenegro, on andnud liitumislubaduse Gruusiale ja sellest on huvitatud ka Makedoonia, Bosnia ja Ukraina. Uue liikme vastuvõtmiseks on vaja aga kõigi allianssi kuuluvate riikide nõusolekut. "Pole mingit võimalust, et me lähiajal Gruusia või Ukraina juurdevõtmises konsensuse saavutaksime," lisas ta.