The New York Times kirjutab, et Pentagoni kõrgete ametnike sõnul on selle eesmärgiks kindlustada Iraagi julgeolekujõudude ja Süüria nii-öelda mõõdukate mässuliste senised edusammud võitluses sunniäärmuslastega.

Obama administratsioonil on kavas saata Süüriasse veel kümneid eriväelasi, kelle ülesanne oleks nõustada kohalikke mässulisi, ütlesid kolm kaitseministeeriumi ja sõjaväeallikat ajalehele. Plaani kohaselt hakkaks nad nõu andma ka araablastest võitlejatele, kellel saab tõenäoliselt olema keskne roll Raqqa linna tagasivõtmisel. Süüria põhjaosas asuv Raqqa on alates 2014. aastast olnud Islamriigi de facto pealinn.

Iraagi puhul on Obama administratsiooni kavatsused keerulisemad. Sõjaväeametnikud asuvad Iraagi julgeolekujõude välja koolitama ja nõustama riigi suuruselt teise linna Mosuli tagasivõtmisel. Ametnike sõnul soovitakse Islamiriigi-vastastes lahingutes kasutada Ameerika õhujõudude Apache helikopterid ning saata USA eriväelased Islamiriigi tähtsaimaks tungipunktis olevale Mosulile senisest lähemale.

Samal ajal maadleb aga Iraagi peaminister Haider al-Abadi sisemise poliitilise ebastabiilsusega. Väljakutsetena seistakse silmitsi poliitiliste oponentide, lokkava korruptsiooni ja nafta odavast hinnast tuleneva majanduslangusega.

Islamiriigi-vastase operatsiooni laiendamise üksikasjadest plaanitakse teada anda lähipäevil. See saab olema aga delikaatne diplomaatiline ülesanne, kuna Ühendriikide kohaloleku suurendamine või isegi sellest rääkimine võib veelgi nõrgestada al-Abadi positsiooni ning ähvardada riigi poliitilisse kaosesse paisata.