Erakonnad peavad mitteametlikke kõnelusi presidendikandidaadi teemadel ning Reformierakonna kandidaatide asemel on arutluse all ka Sotsiaaldemokraatliku erakonna (SDE), IRL-i ja Vabaerakonna ühise kandidaadi väljakäimine.

IRL-i asesimees Siim Kiisleri sõnul on SDE ja IRL omavahel erinevaid teemasid arutanud, sealhulgas loomulikult ka presidendivalimisi. "Ühises erakondade üleses presidendikandidaadis kokkuleppimine annaks kindlasti kandidaadile kaalu. Kõige olulisem on siiski, et kandidaat suudaks kõnetada eesti rahvast ning oleks rahvusvaheliselt tõsiseltvõetav Eesti eestkõneleja," leidis konservatiivide aseesimees.

"Seni, kuni midagi pole kokku lepitud, on siiski tegemist vaid arutlustega," märkis Kiisler.

Vabaerakonna esimees Andres Herkel kinnitas aga Delfile, et pole sotsiaaldemokraatidega presidendivalimiste teemal mingeid kõnelusi pidanud.

Kahtlemata vajab presidendikandidaat laiapõhjalist toetust ja kahtlemata kaalub Vabaerakond siin erinevaid võimalusi.
Andres Herkel

"Kahtlemata vajab presidendikandidaat laiapõhjalist toetust ja kahtlemata kaalub Vabaerakond siin erinevaid võimalusi. Ametlikke presidendikandidaate praegu ei ole ega saagi olla. Iseasi on see, kui erakonnad ise hakkavad rääkima oma presidendikandidaadist, mis a priori paneb kandidaadile külge kitsendava märgi, mis aga laiapõhjalisuse saavutamisele kaasa ei aita. Vabaerakonnal on kavas alates aprilli lõpust kohtuda erinevate inimestega, keda käsitlevad küsitlused ning kelles me teatud presidendipotentsiaali näeme. Ühegi otsusega me esialgu ei kiirusta," kinnitas Herkel.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski ütles Eesti Päevalehele antud intervjuus, et erakonnad võiks leida ühise presidendikandidaadi ja püüelda selle poole, et Eesti järgmine riigipea oleks erakondade ülene.

Ossinovski kummutas mulje, nagu Reformierakonna kaks võimalikku presidendikandidaati - Marina Kaljurand ja Siim Kallas - oleksidki ainsad ning rõhutas, et hetkel ei maksa oodata seda, et teised erakonna neisse kuidagi suhestuma hakkaks.

"SDE-l on sobivaid kandidaate küll. Erakonnad peavad jõudma selgusele, kas me püüame teha erakonnaülest kandidaati. Kui see võimalik ei ole, tuleb leida võimalus, kuidas jõuda muudele kokkulepetele," rääkis Ossinovski.