FSB regionaalvalitsuse pressiteenistus teatas, et kaks Venemaa Kaliningradi oblasti elanikku kogusid ja säilitasid andmeid, teadmata, et nende tegevuse võib kvalifitseerida riigireetmiseks, vahendab TASS.

FSB regionaalvalitsuse teatel tutvusid Kaliningradi oblasti elanikud Läti ja Leedu kodanikega seoses ühise huviga Esimese ja Teise maailmasõja vastu. Läti ja Leedu kodanikud veensid kaliningradlasi selles, et otsivad kultuurilisi, ajaloolisi ja väärisesemeid, mis annavad informatsiooni vanade peidikute kohta, mille jätsid pärast deporteerimist maha Ida-Presimaa endised sakslastest elanikud.

FSB teatas, et lätlased ja leedulased palusid endistel sõjaväelastel koguda vanu sidemeid sõjaväestruktuurides kasutades tasu eest andmeid sõjatehnika (tankide, helikopterite), relvastuse (Saksa ja Vene suurtükkide ja kuulipildujate) ning Balti laevastiku sideinfrastruktuuri kohta. Seda informatsiooni loetakse piiratud kättesaadavusega andmeteks.

Kaliningradlased suhtlesid oma uute tuttavatega interneti kaudu. Informatsiooni edastada välismaa eriteenistuste esindajatele nad ei jõudnud. Neile anti ametlikud hoiatused sellise tegevuse lubamatuse kohta.