Häirekeskuse Põhja keskuse valvevahetuse juhi Jolanta Vaherpuu hinnangul ei ole ühe hädaabinumbri info jõudnud siiski kõigini. Eriti just nende noorteni, kes palju ringi liiguvad ja näevad või kogevad sündmusi, kuhu vajatakse kiiresti appi politseid.

„Tee üks väike jõuluheategu! Räägi oma sõpradele-tuttavatele, aga ka vanaemadele-vanaisadele, et Eestis töötab üks hädaabinumber 112, kuhu tuleb helistada kõigi sündmuste puhul, kuhu vajatakse kiiresti abi!“ teeb Jolanta ettepaneku.

Ta toob näite liiklusõnnetusest, mille korral üks hädaabinumber 112 kindlasti kiirendas info edastamist kiirabile, päästjatele ja politseile. „Toimus liiklusõnnetus Tallinna külje all, kus kaks suurel kiirusel sõitvat sõidukit põrkasid kokku. Sõidukid suitsesid ja lekkisid ning kolm inimest said kannatada, üks neist oli sõidukis kinni. Liiklus oli tugevalt häiritud,“ kirjeldab Jolanta juhtunut nii, nagu andis sellest teada 112-le helistanud kõrvalseisja. Tegemist oli õnnetusega, kus oli vaja kolme ametkonna vahelist meeskonnatööd, sest häirekeskus pidi kiiresti appi saatma nii kiirabi, päästjaid kui ka politsei.

„Neile kõigile kiire ja üheaegse väljasõidukorralduse andmiseks piisas ainult ühest hädaabikõnest 112-le. Kiire tegutsemise tulemusel jäid kõik ellu. Möödujale suured tänud, et ta leidis aega ja peatus sündmuse juures ning andis korraliku info sündmuse kohta,“ tänab Jolanta ja paneb ühtlasi kõigile liiklejatele südamele – õnnetust nähes peatuge, ärge sõitke abivajajast mööda.

Jolanta lisab, et helistajal ei ole vaja enam mõelda, millisele hädaabinumbrile tuleks kõigepealt helistada ja kas ikka piisab just sellele numbrile helistamisest. Ühelt numbrilt 112 ja ühe kõnega saab kohe appi kutsuda nii kiirabi, päästjaid ja ka politsei.

Rahulikke ja turvalisi pühi!