Eestilt oodati Euroopa Kontrollikoja kandidaati novembri keskpaigaks. Tänaseni pole aga sobivat kandidaati välja valitud, kuna valitsuskoalitsioonis puudub konsensus. Nii IRL kui Reformierakond peavad sobivaks kandidaadiks Juhan Partsi (IRL), kuid sotsiaaldemokraadid on sellele põhimõtteliselt vastu. Peamine avalikkusele välja käidud põhjus peitub riigikogu liikme Juhan Partsi arvamuses kooseluseaduse rakendusaktide kohta. Partsi konservatiivne suhtumine ei sobi Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Jevgeni Ossinovski arvates Eesti esindajale Euroopas.

Taavi Rõivasel oleks võimalus peaministrina teha ise otsustav samm ning kinnitada Juhan Partsi Euroopa Kontrollikotta sobivaks kandidaadiks, kuid peaminister arvab, et koalitsiooni püsimise ja "hea tervise" tõttu poleks selline rapsimine õige samm.

"Eesti ei ole diktatuur. Iga peaminister peab arvestama, et parlamendis peab olema enamuse toetus. Valitsusjuht peab arvestama koalitsioonipartneritega. Oleks imelik, kui meil oleks valitsus, kus suurmad partnerid soovivad väiksematest üle rullida," sõnas Rõivas.

Kuu aega tagasi käis IRL-i esimees Margus Tsahkna välja idee, et kontrollikotta oleks sobivaim kandidaat Juhan Parts ning see mõte sai Reformierakonna toetuse. Kui Rõivas novembri lõpus välislähetusel Hiinas viibis, oli ta teadmisel, et koalitsioonipartnerid on üksmeele leidnud. "Kui Eestisse tagasi tulin, olid koalitsioonipartnerid vastupidistel seisukohal," sõnas Rõivas.

Rõivas vihjas, et paar lahendust on olukorra lahenduseks küll olemas, kuid täna ei anna ta ühtegi vihjet. "Päeva lõpuks pole midagi halba, kui jätkab hoopis Kersti Kaljulaid," lisas ta.

Euroopa Kontrollikoja praegune esindajaliige on Kersti Kaljulaid, kelle ametiaeg kestab maikuuni. Seejärel suundub Kaljulaid mõttekoja Praxise uueks juhiks.

"Ma siiski usun, et leiame kokkuleppekoha. Keegi ei ole lihtsalt jonni pärast lõpuni jäik," vihjas Rõivas võimalikele lahendustele.