Terrorikuriteo rahastamise ja toetamise süüdistusega on kohtu ees Eestis sündinud ja elavad, kuid Venemaa kodanikud Ramil Khalilov (25) ja Roman Manko (30), kellest esimene käis terrorismiabi Süürias üle andmas.

Mankolt võeti läbiotsimise käigus ära mälupulgad, millel olid džihaadist rääkivad raamatud ja videod. Manko ütles täna kohtus tunnistusi andes, et pole neid raamatuid isegi lugenud ja sai need avalikest allikatest. Ta soovis nendega tutvuda lihtsalt huvi pärast, et džihaadi kohta õppida, ütles Manko ise. Ta lisas, et ei jaga seda ideoloogiat.

Videote täpselt kirjeldust ei osanud Manko anda, kuid ütles, et seal näidati ka tapmisi. Süüdistatav lisas, et on neid videoid näidanud ka teistele, kuid ainult selleks, et selgitada, mida ei tohi teha.

Prokurör Laura Vaik küsitles Mankot pikalt 2013. aasta sügisel aset leidnud kõne kohta, kus Khalilov ütles Mankole, et „vend vajab abi“. Manko küsis telefonis, millisest vennast käib jutt ja Khalilov vastas, et "saad aru küll". Vaja oli kokku ajada 1000 eurot.

Manko ütles kohtus, et ta ei mäleta seda vestlust ega seda, kellest jutt käis. Samuti ei mäletanud Manko, kas ta rahalist abi sel puhul andis.

Paljudele Sazanakovit puudutavatele küsimustele vastas Manko, et ta ei mäleta. Selle peale päris ka kohus, kas Mankol on mingisuguseid probleeme, et ta nii vähe mäletab. Manko vastas, et jutt käib mitme aasta taha jäänud aega ja sarnaseid vestlusi ning olukordi on palju.

Ramil Khalilov ütles tunnistusi andes, et ta reisis koos Abdurrahman Sazanakovi naise ja lastega Türki. Seal kohtuti vaheisikuga, kes toimetas nad esimesse ööbimispaika. Järgmisel päeval viidi nad Sazanakovi juurde. Khalilov ütles, et ta ei oska kindlalt öelda, kas see paik oli Türgis või Süürias.

„Ma oletan, et seal oleks võinud olla Süüria. Tee peal polnud piiripunkte. Ma ei saa kindel olla, et läksime Süüriasse. Ma järeldasin seda sellest, et seal räägiti vaid araabia keelt,“ ütles Khalilov.

Seal aga kohtuti Sazanakoviga, tegu olevat rahuliku maakohaga ja Khalilovi sõnul ei näinud ta mingeid vihjeid sellele, et Sazanakov võiks osaleda sõjalises tegevuses.

Tagasi Eestisse jõudes lõi Khalilov meilikonto, et sõbraga suhelda ja küsida tema laste kohta. Süüdistatav ütles, et sellest meilivestusest ei saanud ta aru, et Sazanakov oleks liitunud mõne terroristliku organisatsiooniga.