Valitsus jõudis põhimõttelisele kokkuleppele selles, et seaduse jõustumise üleminekuaega pikendatakse. Seni oli ette nähtud jõustumistähtajaks järgmise aasta esimene september. Uue ettepanekuna jõustuks seadus 1. jaanuaril 2017.

Samuti leiti, et haridus- ja teadusministeerium peaks töötama välja haridusliku mitmekesisuse rahastu kontseptsiooni, mille eesmärk on riigi poolt veel täiendavalt toetada väiksemaid erakoole, nagu näiteks Waldorfkoolid. Tõenäoliselt kirjutatakse seadusesse vajadus käsitleda koolivõrku tervikuna.

Erakooliseaduse muutmise eelnõu järgi muutub erakoolide tegevuskulude katmine kohalikule omavalitsusele vabatahtlikuks. Seaduse jõustumisel jääb linnale või vallale võimalus erakoole toetada kui kohalik omavalitsus leiab, et vastav kool on kogukonnale vajalik.

Erandina käsitletakse eelnõus erakoole, kus õpivad hariduslike erivajadustega lapsed. Muudatusettepanek puudutab viite erivajadustega laste erakooli, kus õpib 121 õpilast.

Valitsus peab oluliseks, et Eestis oleks hariduslik mitmekesisus ja toetab erakoole ka tulevikus võrdselt munitsipaalkoolidega. Riigi toetus sisaldab õpetajate palka, koolilõunat ja õppekirjandust.