Kuigi Kaljurand õppust isiklikult nädalavahetusel toimunud päästeameti õppust ei näinud ütles ta, et meediakajastuste põhjal tekkinud negatiivne mulje võib kahtlemata Eesti mainet kahjustada, eriti kui seda sarnase fookusega ka edasi kajastatakse.

"Mis puutub meedias levinud pilti õppuselt, siis kui selle eesmärk oli stereotüüpide levitamine või inimgruppide sildistamine, ei ole see vastuvõetav. Kui kaks inimest söövad lihtsalt akna peal banaani, ei tohiks see kedagi ärritada."

Küsimusele, kas olukorras, kus Eestit külastab, siin töötab ja siin on sündinud ja kasvanud tumedanahalisi inimesi, võib selline "nali" kedagi reaalselt kahjustada, vastas Kaljurand järgmist: "Mul on väga kahju, kui see "nali" kedagi solvas. Kõik Eestis elavad, töötavad või Eestit külastavad inimesed peavad ennast tundma siin turvaliselt, olenemata rahvusest, nahavärvist või usutunnistusest."

Nädalavahetusel Järvamaal toimunud päästeõppusel mängiti läbi õnnetus, kus avariisse satub põgenikke vedanud transpordivahend ja hiljem kasvab sellest välja kohalike elanike vastuhakk. Et ehedust lisada, värvisid põgenikeks kehastunud inimesed enda näo mustaks ning sõid banaani. Päästeameti juhi Kuno Tammearu sõnul polnud banaanid lavastuse osa, vaid õppustel osalenute lõunasöök.