"Ainuüksi fakt, et tegemist on endise peaministriga, lisab Partsile rahvusvahelist kaalu ning loomulikult tuleb kasuks ka kogemus majandusministri ja riigikontrolörina," sõnas Rõivas.

Peaminister lisas, et Eesti huvides on saata Euroopa Kontrollikotta võimalikult tugev kandidaat ning hoiduda asjatust poliitilisest kemplemisest. "Valitsus teeb otsuse lähinädalatel," kinnitas ta.

Pärast teadet, et mõttekoda Praxis saab uueks juhiks Euroopa Kontrollikoja Eesti esindaja Kersti Kaljulaidi, vallandas arutelud, kes oleks talle sobivaim mantlipärija.

Lisaks Juhan Partsi kandidatuurile on spekuleeritud ka praeguse haridus- ja teadusministri Jürgen Ligi (Reformierakond) ning endise tervise- ja tööministri Rannar Vassiljevi (SDE) kandidatuuri üle. Vassiljev kinnitas Delfile, et on teadlik spekulatsioonidest ning on sel teemal rääkinud ka erakonna esimehe Jevgeni Ossinovskiga.

Jürgen Ligi teatas sotsiaalmeedias, et on oma praeguse tööga rahul ning Luksemburg pole teda kunagi huvitanud.

Kersti Kaljulaid on olnud esimene Euroopa Kontrollikoja Eesti esindajaliige. Kersti Kaljulaidi ametiaeg lõppeb 6. mail 2016 ning siis on ta kokku ametis olnud 12 aastat.

Euroopa Kontrollikoja roll on jälgida, et Eurooa Liidu (EL) rahalisi vahendeid kogutakse ja kasutatakse eesmärgipäraselt, ning aidata tõhustada EL-i finantsjuhtimist. Euroopa Kontrollikoja president on Vítor Manuel da Silva Caldeira. Kontrollikoja liikmeskonna moodustavad üks inimene igast EL-i liikmesriigist. Liit on asutatud aastal 1977 ning asub Luxembourgis. Kontrollikoja liikmed määratakse ametisse kuueks aastaks.