Sõle tänava esindust tänasest enam ei eksisteeri. Vilmsi tänava esindust samuti mitte. Pärnu maantee esinduses passi ja ID-kaardiga seotud asju ajada ei saa, kuna sealt väljastatakse ainult relvalube.

Oma esimese passi sain mina Tallinna vanalinnas asunud kodakondsus- ja migratsiooniameti teenindusbüroost. Alles paar aastat tagasi käisin ID-kaardil järel Foorumi kaubanduskeskuses Narva maantee alguses. Aastal 2015 aga pole Tallinna kesklinnas enam mitte ühtegi politsei teenindusbürood.

440 000 elanikuga linnas on nüüd ainult kaks kohta, kus saab isikut tõendavat dokumenti taotleda, uuendada või näiteks ID-kaardi turvakoode muuta: üks Lasnamäel, teine Järvel.

Niigi oli nendes asutustes ebamugav käia, sest need on avatud ainult tööpäeviti kell 9-17, mil enamik inimesi peab oma enda tööd tegema. Nüüd aga peavad pooled linnaelanikud sõitma passi tegemiseks teise linnaossa, mis pole isegi kesklinn, vaid võõras magala, kuhu muidu üldse asja poleks.

Kesklinnas elav ja töötav tallinlane peab sõitma kohustusliku dokumendi saamiseks keset tööpäeva ühistranspordiga poole tunni kaugusele kesklinnast välja!

Ma saan aru, et kulusid tahetakse kokku hoida, aga kusagil on siiski piir. Kas varsti saame lugeda uudist, et pealinlase jaoks hakkab dokumentidega seotud asjaajamine edaspidi toimuma Keilas asuvas Põhja-Eesti teenindusbüroos, mis on avatud teisipäeviti kell 12-16?