Ja nagu näha viimaste aastate statistikast, pole see mingi üllatus. Juba 2012. aastal, kui lõpetas Sakala kooli esimene gümnaasiumilend, maandus ta koolitabelis kõrgele 11. kohale, järgmisel aastal tõusis ta juba neljandale. Mullune üheksas koht oli oma langusega ilmselt mõningaseks šokiks ja tänavu on tulemus käes – tavapärased esikohakandidaadid nagu lütseum, reaalkool ja Treffner jäeti kõik selja taha ja enam paremini minna ei olekski saanud.

See kõik ei juntunud kogemata. 2012. aasta augusti viimasel päeval ilmunud Eesti Ekspressist saab kooli kohta lugeda tervet pikka lugu. “Meile on väga oluline, et lõpetajad oleksid eksamitel edukad ning kool edetabelis eesotsas,” tunnistas direktor Jekaterina Gridneva Ekspressile toona. “Et vanemad, kes oma lapse meie kooli toovad, ei peaks kahtlema kvaliteedis.”

Tol aastal alustas kool oma neljandat õppeaastat, tänavu siis seitsmendat. Ekspress kirjeldas toona ka kooli sünnilugu.

„Mõneti on juhus, et selles hoones taas kool asub. Kui riik pani 2008. aastal Sakala 21 maja müüki, juhtus ärimees Valeri Gridnevil parasjagu vaba raha olema. Ta on üks neist, kes oli püsti pannud ja edukaks tegijaks kasvatanud ehitustarvete müügiga tegeleva poeketi Ehituse ABC. 2008. aastal andis see 240 miljonit krooni dividende. Sama aasta suvel müüdi poekett miljardi krooni eest Prantsuse korporatsioonile Isover Saint-Gobain. Omanikest said hoobilt väga rikkad inimesed.

Gridnev ostis Sakala tänava vana koolimaja 31 miljoni krooni eest ning investeeris veel 19 miljonit muinsuskaitsealuse hoone kordategemiseks. Majja pidi tulema kool, edukaim venekeelne erakool, mille juhiks pidi saama ärimehe tütar Jekaterina Gridneva.

Tänase seisuga ei tule sugugi häbeneda ei kursimuutust poodnikust haridustegelaseks ega ka ambitsioonikalt seatud eesmärki olla seejuures parim. Küsimusele, kas teda pani kooli looma missoonitunne, vastas Valeri Gridnejev: “Ka missioon. Teate, ma tahan, et nii minu lapselapsed kui ka paljud teised vene lapsed saaksid käia mõnusas ja hubases koolis, kus on selline õpitase, et pärast lõpetamist pole mingi probleem minna edasi õppima maailma mis tahes ülikooli.”