PPA pressiesindaja Marie Aava ütles Delfile, et õppuse eesmärgiks oli läbi harjutada, kuidas illegaalselt riiki tulnud inimesi võimalikult kiiresti kontrollida, registreerida, kindlaks teha ning sündmuskohalt majutuskohta või kinnipidamisasutusse viia. Õppus oli inspreeritud möödunud nädalal toimunust, kui sadamas peeti kinni 11 afgaani.

Õppuse legendi kohaselt sai häirekeskus kell 13 teate, et Ikla-Pärnu-Tallinna maanteel on märgatud Tallinna poole suunduvat profiilile vastavat väikebussi, mida on alust kahtlustada illegaalselt riigis viibivate isikute transpordis. Ülesanne oli sõiduk üles leida, kontrollida selles viibivaid isikuid, teostada esmane registeerimine, tuvastada toimetaja ja transportida isikud esmasesse ajutisse majutus- või kinnipidamiskohta.

Väikebuss peeti kinni Tallinna Vanasadama D-terminali parklas. Info saamisest kuni õppuse praktilise osa lõpetamiseni oli kolm tundi.

Põhja prefektuuri piirivalvebüroo juhi Ivo Utsari sõnul annavad viimasel ajal toimunud sündmused alust arvata, et Via Balticat võidakse hakata kasutama massilise illegaalse läbirände koridorina. "Ja selliste õppuste eesmärk on harjutada läbi olukorrad sellise sündmuse esmaseks lokaliseerimiseks." PPA-l on olemas kindlad tegutsemisplaanid selliste juhtumite lahendamiseks ja õppuste käigus neid läbi harjutatigi.