Äravõetud ainete hulgas leidub ka ecstasyt, amfetamiini, GHB-d ja marihuaanat. Lisaks sellele leitakse kinnipeetutelt erinevat värvi tundmatuid aineid, mille lõpliku koostise selgitab välja ekspertiis.

Põhja prefektuuri narkoüksuses tegutsev tänavagrupp peab igal nädalal kinni keskmiselt kuus narkootiliste aine müüjat ja konfiskeerib nende valduses olevad keelatud ained ning nende kuritegelikul teel saadud vara. Lisaks sellele korraldab Põhja prefektuuri narkoüksus juba aastaid regulaarseid suuroperatsioone tänavatel, mille käigus peetakse korraga kinni kümneid keelatud ainete müüjaid.

Tänavagrupp teeb iga päev tööd selle nimel, et tõkestada fentanüüli levikut sellel tasandil, kus ta on tarbijale kõige lähemal ja seega ka kõige kättesaadavam – linnatänavatel. Kinnipidamised on aset leidnud üle terve Tallinna, nii Suur-Sõjamäel, kesklinnas, Lasnamäel, Õismäel.

Viimane juhtum pärineb eelmise nädala lõpust, kus tänavadiiler oli otsustanud fentanüüli müügitehinguga tegeleda kesklinnas, keset päeva ja äärmiselt rahvarohkes kohas. See on taas hea näide sellest, et tänavamüüjad ei hooli asukohast ja selliseid müüjaid kohtab igal pool. Kui on kahtlus, et keegi tegeleb teie elukoha lähedal müümisega, tuleb sellest julgelt politseile teada anda.

Kogu kuritegelik süsteem on omavahel tihedalt seotud ja narkokuritegevusel on siin kandev roll, sest see soodustab oluliselt üldist kuritegevuse levikut ja vähendab meie turvatunnet. Narkosüüteod on otseses korrelatsioonis röövide arvu, autodesse sissemurdmiste ja ka vägivallakuritegudega.

Narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juhi Leho Lauri sõnul muutub olukord alles siis, kui iga inimene teadvustab endale, et aine ostmisega, ka pealtnäha süütu proovimise eesmärgil, toetatakse ja rahastatakse otseselt kuritegevust: „Erinevate ainete tarbijad, ka esmased ja niinimetatud „pühapäevatarvitajad“ moodustavad väga suure osa sellest turust, tänu kelle tegevusele saab narkoturg õitseda“.

Kahjuks kohtab politsei oma tööpraktikas näited pealtnäha korralikest inimestest, kes mingil põhjusel, üldiselt mõtlematusest, on otsustanud end sõna otseses mõttes mürgitada erinevate tundmatute keemiliste ainetega. Sellega panevad nad ohtu oma elu ja tervise ning riskivad ka pikaajalise vanglakaristusega.

„Mul on väga raske mõista seda, et lõbutsemise eesmärgil on inimesed valmis sööma sisse aineid, mille päritolu või koostisosadest neil pole aimugi. Need on valmistatud väga räpastes tingimustes ja neis on kasutatud tervist raskelt kahjustavaid aineid nagu bensiini, atsetooni, soolhapet ja see nimistu jätkub. Narkoturg on nagu loterii, kus kunagi ei tea, mida müüjalt saad – pesupulbrist rotimürgi või heal juhul kurjategija kodukeemia oskusi rakendades kokkusegatud keemilise ühendini, mis sisaldab heal juhul ka soovitud narkootilist ainet. Kogu kokkusegamise protsessi jooksul võib samas ainesse sattuda keelatud mõnuainet tavapärasest kogusest oluliselt rohkem, mistõttu võib see tarbijale eluohtlike tagajärgedega olla,“ selgitab Laur.

„Meil kõigil on võimalus öelda narkootikumidele ei. Igal inimesel on valik - kas rikutud tervis ja halvimal juhul surm, vanglakaristus või puhas elu,“ lisab ta.