„Käpad eemale!“ võis lugeda ajalehe Libération esilehelt. 40 naissoost poliitikaajakirjanikku kirjeldab lehes avaldatud artiklis võimukoridorides töötades kogetud seksistlikku ja iharat käitumist, vahendab The Local.

Üks neist kirjeldab, kuidas ta ootas parlamendihoones kedagi ja mööduv rahvaesindaja ütles: „Aa, sa oled saagi peal väljas, rebid klienti.“

Teine mainib, kuidas keegi saadik tal käega läbi juuste tõmbas ning ühelt puhkuselt saabunud naisajakirjanikult küsis ministriabi, kas ta on päevitunud üle kogu keha.

Alates sellest, et pressiesindaja teeb presidendivalimiste kampaania ajal lennukis magavatest naisajakirjanikest pilti kuni „presidendi sõbrani“, kes kuulutab, et ajakirjanikud on „palju huvitavamad, kui neil on suured rinnad“, on Prantsuse naisajakirjanikel sellest villand saanud.

Oma petitsioonis mõistavad nad hukka tõsiasja, et pärast rahvusvahelise valuutafondi endise juhi ja presidendikandidaadi Dominique Strauss-Kahni allakäiku ei ole suurt midagi muutunud.

„Me arvasime, et DSK juhtum nihutas joont ja šovinistlik suhtumine on väljasuremise äärel. Paraku mitte!“ kirjutatakse artiklis.

Naisajakirjanikud kirjeldavad Libérationis ka nõudlikke SMS-e või telefonikõnesid, milles nõutakse hilisõhtuseid kohtumisi või tehakse ettepanekuid põigata lähedalasuvasse hotelli, „et veidi lõbutseda“.

„On ka alandavaid ohkeid, kui me pressikonverentsidel küsimusi esitame: „See on ju nii plikalik küsimus“,“ kirjutavad naisajakirjanikud.

Petitsioonile on alla kirjutanud 16 ajakirjanikku Prantsusmaa peamistest meediaväljaannetest ja -kanalitest, sealhulgas ajalehtedest Libération ise, Le Monde ja Le Parisien, Radio France International ja Agence France Presse (AFP).

Ülejäänud ajakirjanikud eelistasid „komplitseeritud professionaalse olukorra“ tõttu anonüümseks jääda.