Kuuba kommunistlik valitsus on öelnud, et normaalsed suhted riikide vahel ei ole võimalikud nii kaua, kuni Kuuba jääb USA musta nimekirja, vahendab Reuters.

Kuuba lisati terrorismi toetavate riikide nimekirja 1982. aastal, kui ta aitas mässulisi Aafrikas ja Ladina-Ameerikas, kuid Havanna on juba ammu välisriikide mässuliikumiste toetamisest loobunud. Nimekirjas olemine on aga piiranud Kuuba ligipääsu rahvusvahelisele pangandusele ja rahaturgudele.

„Kuuba valitsus tunnustab Ühendriikide presidendi õiglasti otsust kõrvaldada Kuuba sellest nimekirjast, kuhu teda ei oleks kunagi pidanud kandma,“ ütles Kuuba välisministeeriumi USA asjade juht Josefina Vidal.

USA riigisekretär John Kerry ütles Obama otsust tervitanud avalduses, et asjaolud on pärast 1982. aastat muutunud. Kerry sõnul kanti Kuuba siis nimekirja jõupingutuste eest propageerida Ladina-Ameerikas relvastatud revolutsiooni.

Obama kinnitas oma raportis kongressile, et Kuuba valitsus ei ole andnud mingit toetust rahvusvahelisele terrorismile eelmise kuue kuu jooksul ning on andnud kinnituse, et ei toeta rahvusvahelisi terrorismiakte tulevikus.

Kongressil on Obama otsuse kaalumiseks aega 45 päeva, enne kui see jõustub, kuid seda ei ole võimalik peatada, kui mõlemad kojad ei võta vastu ühisresolutsiooni, mis on aga ülimalt ebatõenäoline.