Ajal, kui Riigikogu valimistulemused veel välja kuulutamata ja valitsuskoalitsiooni läbirääkimised pooli, otsustasid Rapla maakonna omavalitsuste juhid teha avaliku pöördumise Eesti riigikorralduse teemal.

"Vallavolikogude esimehed ja vallavanemad on pingsalt jälginud erakondade konsultatsioone valitsuse moodustamiseks. Meid teeb murelikuks, et peateemadeks on vaidlused valimisprogrammide erisuste ning ühisosade leidmisel. Me pole rahul, et riigireformi käsitletakse kui vajadust ühendada omavalitsusi ehk siis pelgalt haldusterritoriaalsete ümberkorralduste mõistes. Kahjuks pole olnud kuulda, et kõneldaks põhiprobleemidest, Eesti lähiaastate arengusuundadest, riigivalitsemise terviklikkusest," leiavad omavalitsusjuhid.

"Me tahame tuletada meelde, et Eesti rahvastik kahaneb ja vananeb ning töötegijad (maksumaksjad) ei suuda pidada ülal tänast riigiaparaati ega rahastada kasvavaid sotsiaalkulutusi. Maapiirkonna omavalitsusjuhtidena teame, et arenguerinevused võrreldes linnapiirkondadega üha suurenevad. Kahjuks tunnetame ka seda, et avalike põhiteenuste kättesaadavust on järjest raskem tagada," märgitakse pöördumises.

Rapla maakonna omavalitsusjuhid peavad vajalikuks, et vabariigi valitsus ja riigikogu algatavad 2015. a. Eesti riigikorralduse kõiki tasandeid hõlmava riigireformi. "Eesti riigikorraldus peab olema lihtne, selge ja läbipaistev keskvalitsusest kuni omavalitsuseni. Vajame riigireformi, mis täpsustab Eesti arengu prioriteedid, erinevate haldustasandite kohustused ja vastutuse."