Ekspress kirjutas, et sotsid räägivad vajadusest parema riigi nimel rohkem makse maksta, aga nende endi praktika ei pruugi sellele vastata. Näiteks majandusminister Urve Palo abikaasa Janek Palo puhul kerkis küsimus, kas ta võtab IT-firmas DataCatering töötades kogu tasu palgana välja või suunab osa rahast osutatud "teenuse" nime all teise ettevõttesse ERP Consulting. Too kuulub Palodele kahe peale.

Sõerdi sõnul on see kahjuks levinud praktika, kus töötasu deklareerimise asemel vormistatakse teenusleping teise firmaga ja teenuse arvete alusel laekunud summad võetakse sealt välja dividendidena. Selline maksude optimeerimine võimaldab kokku hoida sotsiaalmaksu pealt, kannatajaks on pensioni- ja haigekassa.

"Selliste skeemide esinemisest rääkisid audiitorid ka eile toimunud teenusmajanduskoja maksuteemalisel üritusel. Põhimõtteliselt võiks maksuhaldur selliseid asju kontrollida, samas varjatud töötasu maksmise tõendamine on praktikas muidugi keeruline," nentis Sõerd.

Mihkel Raua puhul tekitas küsimusi see, et tema firma 2013. aasta aruanne näitas, et aasta lõpus oli tal kassas 44 409 eurot, aga Raud ise ütles, et tal pole mingit suurt sularahapatakat.

Ka raamatupidamises näidatud suur sularaha jääk kassas võib Sõerdi hinnangul viidata maksude optimeerimisele.

Raua sularahahunniku kohta küsiti täna valitsuse pressikonverentsil ka sotside esimees Sven Mikserilt. Mikser ütles, et tema ei soovita kellelgi suuri summasid sularahas hoida ja rahaasjad peavad kõigil korras olema.