1. Haldusreform: suur osa riigi ametnikest tuleb koondada, näiteks sellised, kes kannavad tiitleid nagu maavanem ja külavanem. Maakondade keskused tuleb koondada ühte kohta. Meie e-riiklus annab võimaluse taodelda enamikku teenuseid ja toetusi interneti kaudu.

2. Välispoliitiline eelarve tuleb kokku tõmmata ja sulgeda 90% saatkondadest. Milleks maksta miljoneid selle eest, et aastas üksikuid inimesi kusagil kaugel maal välja aidata? Selle jaoks võib Eestist neisse kohtadesse vajaduspõhiselt konsuleid läkitada. Igasugused peod ja "vastuvõtud" on mitte kellegi huve teeniv koormus riigi rahakotile.

3. Eksporti panustavatesse ettevõtetesse tuleb investeerida ka oma vahenditest, mitte ainult Euroopa fondidest. Tuleb toetada ettevõtteid, millel on potentsiaali müüa oma toodet Eestist välja: aidata neil tehnikat soetada, käendada esmainvesteeringuid ja teha finantsalaseid koolitusi.

4. Riigiettevõtete püksirihmad tuleb pingule tõmmata – unustage ära kahjumit tootvate riigiettevõtete toetamine. Estonian Airi fiasko ajal räägiti prestiižist. Kas prestiižne on loopida raha musta auku ainult selleks, et omada riiklikku kaubamärki?

5. Tõsta Aasiast saabuvate kaupade hindu, kuni sealsete ja kohalike tootjate hinnad ühtlustuvad. Väga odavate Hiina kaupade import kahandab kohalike tootjate huvi tootmisesse investeerida, sest nad ei suuda kunagi hinnas võistelda. Lisaks on see väga ühepoolne: meil pole sinna midagi vastu saata.

Hea lugeja, esita oma kava aadressil rahvahaal@delfi.ee või kommentaariumis!