Kommenteerides Soome ajalehes Helsingin Sanomat eile avaldatud infot, et Soome president Sauli Niinistö ja välisminister Erkki Tuomioja ei toeta erinevalt peaminister Alexander Stubbist ja kaitseminister Carl Haglundist Soome õhujõudude osalust Eestis koos USA lennuväega peetavatel ühisõppustel, väitis Järvenpää, et erinevused Soome ja Eesti julgeolekupoliitikas on vaid kosmeetilised, mitte sisulist laadi.

„Kõikidel riikidel on oma ajalooline taust, läbi mille nad reageerivad tänastele väljakutsetele julgeolekuvallas. Eesti ja Soome on väga lähedased riigid paljudes valdkondades, kuid nende erinevad kogemused II maailmasõja ja külma sõja ajal on aluseks erinevatele reaktsioonidele julgeolekuküsimustes. Õnneks on erinevus Soome ja Eesti positsioonides tavaliselt väike, pigem on erinevused julgeolekupoliitika toonis ja stiilis kui sisus. Suures plaanis on mõlemad riigid mures Venemaa agressiivse käitumise pärast ning mõlemad riigid on Krimmi okupeerimise illegaalseks ja rahvusvahelisi norme rikkuvaks kuulutanud. Mõlemad toetavad Euroopa Liidu ühtset poliitikat Venemaa suhtes, kaasa arvatud majandus- ja teised sanktsioonid. Nii et Soome ja Eesti poliitika Venemaa suhtes erineb vaid detailides, kuid mitte suures plaanis,“ arvas Järvenpää.

Järvenpää ütles, et tema teada ei vasta tõele, nagu oleks Soome keeldunud osa võtmast ühistest õppustest.

„Ma saan aru, et mis puudutab Soome õhujõudude osavõtmist USA ja Eesti ühisõppustest, siis Soome ootab ametlikku Ameerika Ühendriikide kutset selleks. Juhul, kui see tuleb, siis ma tungivalt soovitaksin Soomel sellest osa võtta. Taolised rahvusvahelised õppused parandavad meie kaitsevõimet ning tegelikult ei ole sellistes õppustes midagi uut. Soome õhujõudude USA-s valmistatud F-18 lennukid on aastate jooksul korduvalt osa võtnud paljudest rahvusvahelistest õppustest, kaasa arvatud mitmetest, mis on toimunud Eestis. Nii et milles oleks probleem nüüd?“ imestas Järvenpää.

Järvenpää tunnistas siiski, et tavaliselt kontrollib Helsingin Sanomat oma allikaid korralikult ning ilmselt on ajalehe lugu Soome poliitikute seas valitsevatest erimeelsustest ühise õppuse suhtes tõene. Kuid tema sõnul on arusaamatu, miks peaks Soome välisministril, presidendil, peaministril ja kaitseministril olema erimeelsused USA-Eesti õhuväeõppustest osavõtmisest.

„Soome peaks nendel õppustel osalema, kui need aitavad kaasa meie kaitsevõimekuse tõstmiseks – ning seda need minu arvates kindlasti teevad. Kuna Soome ei ole NATO liikmesriik, siis peaks iga võimalust ära kasutama, mis aitab kaasa Soome koostalitlusvõimelisuse suurendamisele NATO-ga,“ arvas Järvenpää.