"Kautsjon on üks põhjustest," tunnistas erakonna esimees Kristiina Ojuland Delfile. "Sellist raha kokku panna on väga keeruline. Praegu meie kandidaadid maksavad suures enamuses kõik ise. Liikmeid on meil 600 ringis, liikmete arvu poolest oleks täisnimekirja kenasti kokku saanud."

Ojuland meenutas, et parlamendivälised erakonnad ei saa riigilt toetust. "Teisalt on see meie poolt õige käik, me näitame, et saab ka teisiti valimistele minna," rääkis Ojuland. "Kui võrdne konkurents erakondade vahel puudub, siis tulebki vastavat käituda."

Erakond ja üksikkandidaat kannab enne kandidaatide registreerimiseks esitamist rahandusministeeriumi arvele kautsjonina summa, mille suurus on kuupalga alammäär iga registreerimiseks esitatud isiku kohta ehk 355 eurot iga kandidaadi kohta.

Virumaa on üks

RÜE tuleb välja oma kandidaatidega kõigis 12 valimisringkonnas üle Eesti. Ojuland ise on Lääne-Virumaal esinumber. 2011. aastal kandideeris ta Ida-Virumaal. "Minu jaoks on Virumaa üks ja minu koduringkond," kinnitas Ojuland.

Ta meenutas, et sellel, et Virumaa ringkonnad kunagi lahku löödi, oli naljakas põhjus. Ojulandi sõnul tehti seda selleks, et Virumaal kandideeriv Edgar Savisaar liiga palju sealt hääli ei saaks.

RÜE peamiseks valimisteemaks on tervishoiureform

Ojulandi sõnul vajab Eesti tervishoiusüsteem tervikuna muutmist, eriarsti järjekorrad peavad ära kaduma ja seda organisatoorset viga saab arstide tööjaotusega parandada.

Ojuland tõdes, et nad on küll arutanud kosmeetilisi parandusi ka Eesti maksusüsteemis, kuid RÜE ei pea tema sõnul õigeks lubadustega valijat hullutada. "Me ei anna valijat lollitavaid lubadusi," lubas Ojuland.

"Vaja on tõsisemat maksureformi," sõnas ta. "Meie programmis on küll sees, et tulumaksuvaba miinimum peaks olema miinimumpalgaga samal tasemel. See leevendaks väikesepalgaliste olukorda."