Riigikontroll avalikustas nimelt eile analüüsi, milles leitakse, et Tallinn on Keskerakonna reklaamimiseks kasutanud avalikku raha.

Prokuratuur alustas eelmise aasta juunis riigikogu erakondade rahastamise järelevalve komisjoni avalduse alusel kriminaalmenetluse, et kontrollida, kas Tallinna linnavalitsuse juhtimisülesandeid täitvad ametnikud on pööranud neile usaldatud võõra vara ebaseaduslikult enda või kolmanda isiku kasuks, ütles Delfile avalike suhete osakonna nõunik Carol Merzin.

Merzin sõnas, et kriminaalmenetlust alustati omastamist käsitleva paragrahvi alusel, uurimist viib läbi kaitsepolitseiamet ja juhib riigiprokuratuur. "Kahtlustust ei ole seni kellelegi esitatud," lausus Merzin.

Kriminaalmenetluse käigus võetakse Merzini sõnul arvesse kogu asjassepuutuv informatsioon ja vajadusel otsustatakse uurimise laiendamise vajadus.

Kas riigikontrolli analüüsi võetakse arvesse ja kas selle tõttu on vaja uurimist laiendada, hetkel teada ei ole. "Otsused edasise tegevuse kohta sõltuvad uurimise käigust," selgitas Merzin.

Riigikontroll analüüsis kohalike omavalitsuste kulutusi ja leidis, et Tallinna linn oli oma eelarvest rahastanud teavitusi, mis olid 2013. aasta kohalike valimiste taustal mõistetavad poliitikute või erakondade valimisreklaamina.

Tallinna linnaeelarvest kulus valimisreklaamina mõistetavatele teavitustele 2013. aastal ligikaudu 337 000 eurot.

Kui 2012. aastal kulus näiteks teleteavitustele augustist oktoobrini 12 protsenti kogu aasta teleteavituste rahast, siis aasta hiljem oli vastav näitaja 93 protsenti. Seejuures oli põhiosa 2013. aasta selle perioodi (valimiseelsest) teleteavitustest poliitilise sõnumiga.

Omavalitsuse kulu sellistele reklaamidele on riigikontrolli hinnangul ühtlasi näide avaliku võimu vahendite väärkasutamisest, mis loob ebaausat poliitilist konkurentsi ja on ohuks demokraatia arengule.