Kuidas teil Reformierakonnaga valitsuskoostöö edeneb?

Tegime selle valitsuse teadmises, et valimisteni on jäänud vähem kui aasta, et selle aja jooksul võetakse vastu üks riigieelarve. Küsimustes, mis eeldasid seadusemuudatusi ja suuri rahaeraldisi, leppisime kokku juba kevadel koalitsiooniläbirääkimistel. Selle, milles me kokku leppisime, oleme suutnud ülekaalukas osas ellu viia. Seal on väga kaalukaid asju. Oleme edenenud märkimisväärselt ka mitmetes asjades, mis jäävad koalitsioonileppe piiridest välja ja millega valitsused on pead ja piike murdnud pikki aastaid. See valitsus on teinud head tööd ja ei ole põhjust seda koalitsioonikoostööd kuidagi häbeneda. Loomulikult on sotsiaaldemokraatidel ja Reformierakonnal märkimisväärsed programmilised erinevused, olime neist teadlikud koalitsioonileppe kirjutamise ajal ja oleme jätkuvalt teadlikud. Kui valijad annavad meile suurema mandaadi, on järgmine koalitsioonileppe tunduvalt sotsiaaldemokraatlikum.

Te välistasite varem koostöö Keskerakonnaga, praegused reitingud ei anna ka suurt lootust teha koalitsiooni IRLiga. Kas see tähendab, et ainus võimalus on jätkata praegust koalitsiooni Reformierakonnaga?

Kindlasti pakub elu erinevaid võimalusi. Kui me vaatame seda, millised olid reitingud neli aastat tagasi, siis me nägime, et viimase paari kuu jooksul toimus erakondade toetuses märkimisväärseid toetusi. Üks asi on reitingud ja teine, mida ütles ka Juhan Kivirähk, et valige inimesi keda usaldate. Sotsiaaldemokraatide tugevus nendel valimistel on väga tugevad valimisnimekirjad. Meil on täiesti jõukohane oma põhikonkurenti ja tänast koalitsioonipartnerit Reformierakonda edestada kõigis Tallinna kolmes valimisringkonnas, kus me varem pole seda suutnud. Me oleme väga tugevad ka mujal. Võime tulevikku vaadata optimistlikult. Aktiivne kampaania on ju alles algamas.

Sotsiaaldemokraadid on ajutiselt suutnud tõsta oma reitinguid 27-28 protsendini, aga siis on toetus jälle kukkunud. Miks ei lähe teie seisukohad valijatele peale?

Sotsiaaldemokraadid pole enne seda valimisperioodi isegi ajutiselt suutnud oma reitingut nii kõrgele tõsta, rääkimata sellest, et meie toetusnumbrid oleksid püsivalt ülalpool 20 protsendi piiri. Sotsiaaldemokraatide baas on täna võrratult parem kui ta on kunagi olnud kaks kuud enne valimisi. Mäletan, nelja aasta eest oli aastavahetusel enne valimisi sotsiaaldemokraadid kõikusid 10-15 protsendi vahel ja mõned kuud varem koguni seitsme protsendi peal. Tänane baas on väga hea stardiplatvorm, kust minna valimistele.

Teine küsimus on, et opositsioonierakondi reeglina kaldutakse arvamusküsitlustes valimistevahelisel ajal toetama, väljendades nii toetust põhimõtetele, ideedele, teinekord väljendades ka lihtsalt protesti. Valitsuserakondadele antav toetus on märksa käegakatsutavam, toetatakse seda, mida me valitsuses olles reaalselt teeme. Opositsioonierakonnale küsitlustes antav toetus on mõnevõrra efemeersem ja kipub valimispäeval hajuma, sest valija valimiskabiini minnes mõtleb, et mõtted on neil ju head, aga kas nad tegelikult ka suudavad? Need, kes täna toetavad sotsiaaldemokraate, ütlevad sellega, et nad toetavad nii meie mõtteid kui seda, mida me tegelikult valitsuses teeme. Nende hulgas on palju vähem kõhklejaid, kes valimiskabiinis hääletavad teistmoodi. Oleme aastaga näidanud, et oleme igati valitsemisvõimelised.