Minister Urve Palo sõnul maksavad perepaketi kõik kümme lubadust kokku 225 miljonit eurot aastas, sellest suurima osa ligi 200 miljonit eurot nõuavad kavandatav lastetoetuste tõus ja nutikas huviharidus.

Täna perepoliitika kava tutvustanud Sotsiaaldemokraatlik erakond lubab esimese ja teise lapse toetuse tõsta 45 eurolt 75 eurole, lisaks sellele saab iga laps huvihariduseks 25 eurot kuus, ning alates kolmelapselisest perekonnast makstakse 200 eurot lasterikka pere toetust. Seejuures täiendavat huvihariduse raha ei maksta lapsevanemale välja, vaid hüvitatakse otse trenni- või huviringi kulu.

Raha jääb ülegi

Palo meenutas, et ka siis kui sotsiaaldemokraadid lubasid 19-eurost lastetoetust kolmekordistada, oli skeptikuid palju. "Sellest aastast tõusis lapsetoetus 2,5 korda, riigieelarve on ikka tasakaalus ja riik pole kuidagi upakil," rääkis Palo.

"Nii nagu neli aastat tagasi nii ka nüüd on meie lubadused riigile võimetekohased," kinnitas Palo ja lisas, et kui lastele suuremat tähelepanu ei pöörata ja nad sündimata jäävad, siis on see hoopis riigile pikas perspektiivis kahjulik.

Palo sõnul on sotsiaaldemokraatidel ka maksupakett, millest saadavate vahenditega kavandatavad kulutused katta. "Soovime avansilise maksena maksustada ettevõtete tulu, kehtestada täiendava maksu luksusautodele, soovime tõhustada rahvusvaheliste kontsernide sisest kontrollimist, maksustada täiendavalt alkoholi, tubaka ja energiajoogid," loetles Palo. "Kõigest sellest tulenevalt jääb meil raha ülegi."

Palo tõi võrdluseks ja nimetas utoopiaks Reformierakonna valimislubadusi, mis maksavad 550 miljonit eurot aastas ja mille katteallikateks on kahe kolmandiku ulatuses riigireform ja majanduskasv ning 183 miljonit eurot täiendavast aktsiisist.

Palo sõnul saavad lastele suunatud toetused olema ka sotsiaaldemokraatide uue koalitsiooni läbirääkimiste nurgakiviks. Sotside eesmärgiks on jõuda lapsetoetusega 2021. aastaks 100 euroni.

Lisaks eeltood toetuste tõusule ja huvihariduse rahastamisele on sotside perepaketis veel elatise garanteerimise fondi loomine, kust saaksid tuge need üksikvanemate lapsed, kellele lahuselavad vanemad ei maksa elatist.

Kõigile lastele lasteaiakoha tagamiseks on kavas toetada omavalitsusi 3000 lasteaia- ja hoiukoha loomisel, et soodustada laste arengut ning vanemate naasmist tööturule. Samuti on plaan võimaldada kõigile lastele viimane koolieelne lasteaia-aasta.

Palo sõnul on paljud nende lubadused tehtavad ilma suurema rahata.

Haridustee katkestajate hulga vähendamiseks soovivad sotsid täiustada tugisüsteeme ning pikendada koolikohustust 18. eluaastani või kuni kutse omandamiseni.

Samuti muuta noorte huvitegevuse mitmekesisemaks, kvaliteetsemaks ja kättesaadavamaks kõikjal Eestis ning tagada toimetulekutoetuse tõus tasemeni, mis oleks vähemalt võrdne elatusmiinimumiga.

Eesmärgiks on, et iga 1000 lapse kohta oleks üks kvalifitseeritud lastekaitsetöötaja. Kasuperedel lubatakse paremat sotsiaalset garantiid, erivajadustega laste vanematele rehabilitatsiooni- ja tugiteenuseid.

Paketi viimaseks punktiks on lubadus muuta vanemahüvitise süsteem paindlikumaks, andes võimalus kasutada poolteist aastat makstavat hüvitist jaokaupa kuni lapse 8-aastaseks saamiseni ning vahetada sujuvamalt vanemahüvitise saajat.